Book of the Day
CHOME Jules (inleiding)
Kritak dossier. Zaïre. Ketens van koper. Inleiding Jules Chome. [Congo]
Softcover, 4to, 158 pp., geïllustreerd, tabellen, kaartjes, bibliografische noten. Benadrukt de overgang van kolonialisme naar neo-kolonialisme en het geopolitieke belang van Katanga. Marxistische analyse.
CHOME Jules (inleiding)@ wikipedia
€ 15.0
New Arrivals
LEFEVRE Jean-Baptiste
Vivre dans une abbaye cistercienne aux XIIe et XIIIe siècles
Broché, in-8, 112 pp., illustrations et photos en nb et couleurs, carte de l'Europe cistercienne au Moyen Age, notes bibliographiques, bibliographie.
LEFEVRE Jean-Baptiste@ wikipedia
€ 20.0
HUEBER A. o.s.b., DEBECKER Gh. K.
Geschiedenis van Wilsele: zijn opkomst en ontwikkeling
Gesigneerd door beide auteurs (p. 10). Hardcover, groene percaline band met goudopdruk, ingekleurd wapenschild van de gemeente, in-8, 177 pp. zw-foto's en uitvouwbaar gemeenteplan, bibliografie.
Gedrukt bij UGA te Heule, wat garant staat voor een fraaie afwerking en inbinding.
In de bibliografie treffen we als bron aan: Aanplakbiljetten voor verkoop van nationale goederen (cfr. p. 43).
De gemeente bezat het kasteel 'Arbre' te Arbre, gelegen tussen Namen en Dinant. (119)
Men vindt hier de eigenaarsgeschiedenis van het kasteel Bleydenberg (met gravure). (123 e.v.)
Ook het verdwenen buitengoed van de Sint-Gertrudisabdij (Leuven) wordt vermeld. (126 e.v.)
HUEBER A. o.s.b., DEBECKER Gh. K.@ wikipedia
€ 35.0
CELS Jos
De gifmoord van Steendorp, een gerechtelijke dwaling
Pb, in-8, 88 pp. + fotokatern.
De gebeurtenissen dateren van 1927.
Op de backcover een situering door Louis De Lentdecker, het boegbeeld van de gerechtelijke journalistieke verslaggeving.
CELS Jos@ wikipedia
€ 9.5
HERTMANS Stefan
Oorlog en terpentijn. Roman
9de druk. Hardcover, geïllustreerde stofwikkel, 334 pp.
Van de backcover: Het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden.Vlak voor zijn dood in de jaren tachtig van de vorige eeuw gaf de grootvader van Stefan Hertmans zijn kleinzoon een paar volgeschreven oude cahiers. Jarenlang durfde Hertmans de schriften niet te openen (dat lijkt mij ongeloofwaardig, LT) tot hij het wél deed en onvermoede geheimen vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend door zijn armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. Stefan Hertmans jarenlange fascinatie voor zijn grootvaders leven bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van deze aangrijpende roman. ISBN: 9789023476719.
HERTMANS Stefan@ wikipedia
€ 12.5
MONK Ray, [Wittgenstein Ludwig]
Ludwig Wittgenstein. Het heilige moeten. Een biografie. (vertaling van The Duty of Genius - 1990)
Vuistdikke paperback, in-8, 636 pp., foto's in zw, bibliografische noten, bibliografie, index/register. LW (1889-1951)
Naast een degelijke biografie is dit ook een boeiend portret van Wenen en Cambridge rond 1900.
MONK Ray, [Wittgenstein Ludwig]@ wikipedia
€ 15.0
RAYMAEKERS Jan
Congo. De schoonste tijd van mijn leven. Getuigenissen van oud-kolonialen in woord en beeld
Paperback met geïllustreerde flappen, kleine 4to, 199 pp., illustraties, foto's in ZW en sepia, fotocredits.
Nostalgisch met een boeiende, vaak heel persoonlijke iconografie.
Jan Raymaekers is historicus.
RAYMAEKERS Jan@ wikipedia
€ 25.0
GOBYN Ronny (Editor), Reynebeau Marc, GERARD Emmanuel, VANDENBROEKE Chris, VERAGHTERT Karel, VANTHEMSCHE Guy, SIMON Frank, VAN LOO Anne en ZAMPA Frederica (stedebouw en architectuur), LAMBRECHTS Marc, VAN DEN WIJNGAERT Mark
De jaren '30 in België. De massa in verleiding.
Geïllustreerde hardcover, 4to, 318 pp. Overvloedig geïllustreerd met foto's en repro's van (politieke) affiches, chronologie (pp. 229-308), bibliografische noten, bibliografie, index, statistische tabellen. Interessant overzichtswerk dat de nadruk legt op de staatsinterventie (werkloosheidsuitkeringen, ziekteverzekering, kinderbijslag, infrastructuurwerken, Plan De Man), massificatie, fascisme. Ook ruime aandacht voor pers, radio, transport, bioscoop, kunstvormen, sportmanifestaties. In het hoofdstuk architectuur o.m. foto's van huizen van Gaston Brunfaut (ook sanatorium te Tombeek van Maxime Brunfaut) en Marcel Leborgne, Robert Braem, Charles Colassin, Gaston Eysselinck, flatgebouw aan de Louizalaan te Brussel van Stanislas Jasinski, woning Canneel van Louis Herman Koninck (buiten- en binnenaanzicht), boekentoren Gent van Henry van de Velde. Aandacht voor het 3de CIAM-congres (Brussel, 27-29/11/1930): hier werd gekozen voor hoogbouw i.p.v. voor tuinsteden (p. 235).
GOBYN Ronny (Editor), Reynebeau Marc, GERARD Emmanuel, VANDENBROEKE Chris, VERAGHTERT Karel, VANTHEMSCHE Guy, SIMON Frank, VAN LOO Anne en ZAMPA Frederica (stedebouw en architectuur), LAMBRECHTS Marc, VAN DEN WIJNGAERT Mark@ wikipedia
€ 30.0
BALLE Jean-Luc, GOFFIN Jacques
Wording van een boekband - Dossier opgesteld t.g.v. de tentoonstelling in de Koninklijke Bibliotheek Albert I
Paperback, in-8 square, 79 pp., illustraties, foto's over boekbindersvak, bibliografie. De lijst van de gereedschappen van de boekbinder-vergulder is verhelderend voor het begrijpen van de complexiteit van deze ambacht.
BALLE Jean-Luc, GOFFIN Jacques@ wikipedia
€ 10.0
HANSOTTE Georges
Inventaire des archives de l'Abbaye de Neufmoustier - Tome II - Regestes (1531-1788) - Tables
Broché, 4to, polycopie offset, 569 pp., table des personnes et des lieux.
Attention: uniquement le Tome II.
Abbaye de Neufmoustier -Huy - Chanoines-Réguliers - hommes - 1099-1796 - vendu le 17970521 à Daemen/J. Gosuin
HANSOTTE Georges@ wikipedia
€ 20.0
VAN ISACKER Karel s.j.
Het land van de dwazen
2de druk. Originele stijve kartonnen kaft, gebrocheerd, 38 pp., 12,5x23cm. Een boekje dat, niettegenstaande zijn beperkt volume en misschien net daardoor, een enorme invloed heeft uitgeoefend op de jonge generatie van de jaren 60 en 70. Citaat van de achterflap: "Het land van de dwazen, dat is het land waar de natuur stelselmatig wordt vernield, waar schoonheid en oorspronkelijkheid worden opgeofferd aan de welvaart; het land met de vergiftigde lucht, met het lawaai en de stank van de steden, met het vernielde landschap. Het land van de dwazen, dat is het land waar men het normaal vindt acht uur per dag, vier vijfden van het leven, weg te gooien aan een zinloos werk dat de mensen leeg maakt en verstikt; het land waar men in ruil voor een salaris graag zijn ziel en zijn vrijheid prijsgeeft ..." Het heeft wat van Brel, van Boudewijn de Groot, van Zjef Vanuytsel (die in 1970 'De Zotte Morgen' uitbracht), van Melanie, van de provo's (die hij uitdrukkelijk gelijk geeft), van de hippies, van Luther King, van Camara , van de bevrijdingstheologie. Het boekje bevat in feite het gehele gedachtengoed van de contestatiebeweging. Karel Van Isacker S.J. (Mechelen, 26 juni 1913 - Niel-bij-As, 25 augustus 2010) was een Vlaams historicus. Van Isacker werd hevig bekritiseerd voor zijn werk 'Mijn land in de kering'; omdat hij als Vlaming een mening had ! En dat heb je in Het land van de Dwazen beter niet. In zo'n land hebben enkel de hoog geplaatste dwazen recht op een mening, of wat daarvoor moet doorgaan. Wanneer zij daarmee naar buiten komen, worden de lagere dwazen verondersteld te applaudiseren en te betalen om het circus aan de gang te houden. Toegevoegd: erratumblaadje voor p. 15 regel 17; bespreking door Frans Verleyen in De Standaard dd. 3 november 1970 en twee lezersbrieven die de stellingen van Verleyen aanvallen & antwoord van de redacteur: het conflict tussen technologie en natuur is meetbaar, een omschrijfbaar conflict is een oplosbaar conflict, het heeft in dat geval geen 'Spengleriaanse afmetingen. Noot Lucas Tessens: Dit soort geloof heeft vanaf de jaren zeventig een golf van milieu-metingen op gang gebracht en men ging leven in de illusie dat meting zonder actie ook al goed genoeg was. De milieu-problematiek werd opgezogen in de technocratie en de contestatie kwam terecht in een statistisch welles-nietes-spelletje.
VAN ISACKER Karel s.j.@ wikipedia
€ 20.0
U Gent
Studia Historica Gandensia N° 288 - Licentiaatsverhandelingen in de Geschiedenis. Academiejaar 1998-1999. Samenvattingen.
Pb, 316 pp.
Tekortkomingen aan dit overzicht (en wellicht aan de gehele reeks):
Geen inhoudstafel wat een snelle consultatie bemoeilijkt.
Sommige studenten dienden geen samenvatting in. Wij vragen ons dan af waarom professoren dat niet opleggen: een verhandeling zonder samenvatting wordt geweigerd. Zodoende zou een samenvatting altijd bestaan. Te streng? Misschien zijn de diplomafabrieken te soft geworden.
Het neerleggen van een onderzoeksrapport zonder 'Executive Summary' wordt in het zakenleven ook niet geduld. Gewoon een kwestie van gezond verstand.
Bereidt uw studenten voor op bondigheid en duidelijkheid.
U Gent@ wikipedia
€ 5.0
JONGEN Ludo
Heilig in de Lage Landen. Herschreven levens.
Paperback, in-8, 368 pp., geen illustraties, bibliografische noten, bibliografie, index/register.

Het boek kon ons niet overtuigen. De layout is er in feite geen. Jammer.
JONGEN Ludo@ wikipedia
€ 7.5
van Outryve d'Ydewalle Raynier, MICHIELSEN Stefaan
De bedrijvenbouwer. GIMV: twintig jaar ten dienste van de Vlaamse economie
Paperback, in-8, 184 pp.

Ridder Raynier Ghislain André Marie van Outryve d'Ydewalle (Brussel, 17 december 1934 - Beernem, 10 april 2007) was een Belgisch ambtenaar en bestuurder van vennootschappen. Hij was gedurende bijna 20 jaar voorzitter van de GIMV.

Noot Lucas Tessens:
Omdat ikzelf de basisidee leverde voor Telenet (de aaneenschakeling van de kabelgebieden en het tweewegs maken van de coaxkabel), durf ik hier mijn stoute schoenen aantrekken.
Het hoofdstukje gewijd aan Telenet vertelt maar de halve waarheid en is dus een hele leugen. Ik vraag me trouwens af of VOY wel op de hoogte was van wat er zich in zijn 'huis' aan de Karel Oomsstraat in Antwerpen afspeelde.
De inbreng van US West in het kapitaal van Telenet was van bij het begin een miskleum van jewelste en een voorbode van het verlies van de 'Vlaamse' kabel aan de US-investors en later aan Liberty Global. Wat een parel aan de kroon van Vlaanderen én een moneymaker had kunnen zijn, werd door enkelingen in driedelig pak verkwanselt ! VOY komt met wat neoliberaal gewauwel aandraven om een mistige operatie goed te praten. Stefaan Michielsen heeft dat, blijkbaar zonder wederwoord, zonder 'double check' of kritische noot, braafjes neergepend. Want daar dienen huurlingen-journalisten toch voor, nietwaar.

zie het relaas dat wij in 1997 aan Trends Top Informatica leverden
van Outryve d'Ydewalle Raynier, MICHIELSEN Stefaan@ wikipedia
€ 45.0
DE KEGEL Sam
Zeg, ken jij de mosselman? Waarom geen enkel beroep blijft bestaan.
Paperback, in-8, 376 pp., illustraties, bibliografische noten, bibliografie, index/register.
DE KEGEL Sam@ wikipedia
€ 10.0
DEWILDE Brecht, POUKENS Johan (Eds), BRUNEEL Claude
Entrepreneurs, institutions & government intervention in Europe (13th - 20th centuries). - Essays in honour of Erik Aerts.
Paperback, in-8, 218 pp., illustrations, bibliographical notes, bibliography.
The essay by Claude Bruneel, The appointment of auditors in the Chamber of Accounts: an element of flexibility in the policy of the government in the Austrian Netherlands (pp. 132-146) drew our attention.
DEWILDE Brecht, POUKENS Johan (Eds), BRUNEEL Claude@ wikipedia
€ 30.0
VAN ENGELAND Dirk
Sels. Een Duffelse familie van tuinbouwpioniers en politieke voorvechters.
Paperback, folio, 124 pp., illustraties, foto's, kadasterplannen, bibliografische noten, bibliografie. Bevat nogal wat informatie over de Duffelse afdeling van de Volksunie. Grotendeels gebaseerd op onderzoek van familie-archieven.
Historicus Van Engeland (1964-2017) is dé specialist wanneer het over Duffelse geschiedenis gaat. Hij overleed veel te jong. Hij laat een indrukwekkend oeuvre na.
VAN ENGELAND Dirk@ wikipedia
€ 15.0
VAN ENGELAND Dirk
Duffel tijdens de Grote Oorlog. De Duffelse vluchtelingen
Paperback, folio, 183 pp., illustraties, foto's, grondplannen, kaartjes, bibliografische noten, bibliografie. Grotendeels gebaseerd op tijdrovend archiefonderzoek. Veel aandacht gaat naar de Nederlandse opvangkampen voor Belgen in Nunspeet, Ede en Gouda. Bevat een schat aan familienamen.
Van Engeland (1964-2017) is dé specialist wanneer het over Duffelse geschiedenis gaat. Hij overleed veel te jong. Hij laat een indrukwekkend oeuvre na. Dit is een postuum werk.
VAN ENGELAND Dirk@ wikipedia
€ 15.0
DUMONT Georges-Henri
Châteaux en Belgique et au Grand-Duché de Luxembourg - Kastelen in België en in het Groothertogdom Luxemburg - Castles of Belgium and the Grand Duchy of Luxembourg - Schlösser in Belgien und in Grossherzogtum Luxemburg
Enkel Deel II. Hardcover, stofwikkel, folio, 258 pp, kleurenfoto's (ook uitslaande panoramafotos's). Er worden ook interieurs getoond. Viertalig NFED.
Het repertorium achteraan en de bijhorende kaart is het meest interessante gedeelte van dit toch wel fraaie kijkboek.
DUMONT Georges-Henri@ wikipedia
€ 12.5
DE POTTER Frans, BROECKAERT Jan
Geschiedenis der stad Sint-Niklaas. Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen.
Pb, in-8, 402 pp., met uitslaande kaart in fine. Facsimile-uitgave van de oorsponkelijke uitgave van 1881.
Voor de opbloei van de tekstielnijverheid raadplege men pp. 145 e.v.
DE POTTER Frans, BROECKAERT Jan@ wikipedia
€ 25.0
RUYS Manu
Vijfentwintig jaar Kongo-Zaïre
Paperback 87 pp. Uit de reeks "Aktueel" nr.11.
RUYS Manu @ wikipedia
€ 8.0
Scoop
TESSENS Lucas, TESSENS Manu
Boeken, bibliografische referenties en feiten over opgeheven/afgeschafte abdijen en kloosters in België - MONASTERIES BELGIUM @ mers.be
ID: 202106310000
Klik op de kaart hieronder en u krijgt ze uitvergroot én dynamisch te zien. Zoom in op het gebied dat u interesseert. Klik dan op een icoontje in de kaart: U krijgt het boeknummer en de titel te zien, maar ook historische gebeurtenissen zijn in de kaart te vinden.
De ligging van de abdijen, kloosters en priorijen is gegeorefereerd tot op straatniveau, c.q. huidig perceelsniveau (decimale breedte lengtegraad). Vaak gaat het om de ligging van ruïnes (bvb. Villers-la-Ville, Aulne), restanten van complexen die een heel andere bestemming kregen (omgebouwd tot een fabriek, een kasteel, een school of een hoeve), gebouwen die geheel verdwenen zijn (bvb. de grote Sint-Michielsabdij aan de Scheldekaai te Antwerpen).
De kaart bevat VIER zogenaamde 'lagen' die naar believen samen of afzonderlijk kunnen getoond worden (klik op het icoontje links bovenaan in de grijze balk).
DE EERSTE LAAG is die met boeken over de abdijen en kloosters. (marker = groen-wit boek-icoontje); bij een 'click' op de marker opent zich links een venster met de essentialia over het boek; de toegevoegde link voert u naar de volledige beschrijving van het boek.
DE TWEEDE LAAG is die met feiten over de ligging van kloosters, uitdrijvingen van de kloosterlingen, de boedelbeschrijving, de verkopen als 'nationale goederen', etcetera. (marker = witte ster op groen cirkeltje) Alle vernoemde feiten hebben in onze database een of meerdere bibliografische referenties tot op pagina-niveau.
DE DERDE LAAG bevat de bibliografische referenties van boeken die we niet (meer) aanbieden. (marker = rood-wit boek-icoontje). Voor de constructie van deze laag konden wij ook rekenen op de gewaardeerde medewerking van onze collega Pieter Judo van Antiquariaat De Lezenaar te Hasselt. Hij bouwde in de loop der jaren een grote expertise en collectie op rond religie, theologie, kloosters en abdijen. Wij zijn hem zeer dankbaar voor het aanleveren van bijkomende bibliografische referenties. Die zijn nog volop in verwerking.
DE VIERDE LAAG toont u waar de twaalf Statenabdijen van Brabant lagen. (marker = kruis) Zij waren de dominante grootgrondbezitters (hun domeinen omvatten duizenden hectaren) en hadden daardoor veel politieke macht én zeggenschap op het terrein en over hun pachters. Je kon de abdij maar beter te vriend houden!

Om alle icoontjes (ook wel 'markers' genoemd) bij een bepaalde plaats te zien, dient u zo diep mogelijk op de Google map in te zoomen.

Bouwwerf: methodiek, updates en bijsturing
Let wel, deze kaart is nog steeds in opbouw. Met name de kloosters en abdijen, gelegen in het huidige Waalse Gewest (waar de Maas een levensader is), zullen we in de volgende weken verwerken in de achterliggende database. Daarna volgt dan een update over Brussel-Hoofdstad. Vervolgens zullen we nog dieper graven en een dubbele controle uitvoeren op de ligging van abdijen en kloosters in de 'grote' steden: Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven, Mechelen, Brussel/Bruxelles, Liège, Namur, Charleroi, Mons. De coördinaten zijn moeilijker vast te leggen omdat in een verstedelijkt milieu de mutaties (gehele of gedeeltelijke afbraak, herbestemming, verandering van straatnamen, etc.) groter zijn dan op het platteland.
Op 27 maart 2021 kreeg de kaart een forse update en steeg het aantal getoonde items van 245 naar 514, meer dan een verdubbeling dus van de gevisualiseerde informatie. Vooral het aantal bibliografische referenties kende een uitbreiding: van 42 naar 242 titels. In de aansturende database zijn een aantal correcties doorgevoerd. Tenslotte werd door MERS een programma geschreven waardoor de 'markers' elkaar niet meer kunnen bedekken wanneer GPS-coördinaten identiek zijn. ALLE 'markers' zijn nu zichtbaar en aanklikbaar. Voorwaarde is dat u voldoende inzoomt op de plaats die u interesseert.Superrijken
Het zal duidelijk zijn dat we ons vooral richten op de materiële en economische belangen van abdijen en kloosters en dat we spirituele aspecten niet belichten. Die laatste waren o.i. een scherm waarachter met enorme opgepotte vermogens en toenemende machtsconcentraties werd gespeeld. Zowel keizerin Maria Theresia als haar zoon Jozef II wilden die macht inperken (het woord 'breken' gaat te ver) en rekenden daarvoor op hun regeringen te Brussel. Het is dan ook ironisch dat Jozef II mee een beweging op gang bracht, die 'in fine' zijn eigen zus, Marie-Antoinette ('l'autrichienne'), en zijn schoonbroer, Louis XVI, letterlijk de kop zou kosten.

Twee kaarten uit 2005
Onze interesse voor dit thema gaat terug op onze research, uitgevoerd tussen september 2004 en maart 2005. Die kreeg zijn neerslag in het artikel 'De herschikking van het onroerend goed op het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw'zie boeknummer 20050077 , verschenen in het jaarverslag 2004 Onroerende Voorheffing (Belastingdienst voor Vlaanderen). Daarin belichtten wij toen o.m. de afschaffing van kloosters onder het bewind van keizer Jozef II en de nationalisatie van abdijen en kloosters tijdens de Franse Revolutie en de Franse bezetting en annexatie van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik.
Die beide ingrepen hebben we toen in kaart gebracht mits een projectie op de fusiegemeenten van het Vlaamse Gewest met daarbij de nominatieve opsomming van de afgeschafte kloosters. Dat gebeurde met software van Arcview. De inkleuring van de kaarten kon weliswaar vanuit een frequentietabel worden aangestuurd, maar voor het prepareren van een persklare kaart in A3-formaat moesten die toch nog langs een tekenprogramma (Photoshop) passeren. Gelukkig konden we daarvoor een beroep doen op de dienst AEGIS van de intercommunale CIPAL. Beide kaarten kunt u zichtbaar maken door hier te klikken. Dit terzijde.De bronnen, geconsulteerd in 2004-2005
Oriënterende gesprekken met archivarissen van Grimbergen, Affligem en Postel. Oriënterende bezoeken aan enkele Waalse abdijen. Aankoop, consultatie en verwerking van de 23 delen van het befaamde 'Monasticon belge', met focus op de data over afschaffing (voor een aanzienlijk aantal abdijen stelden we merkwaardige lacunes vast). Aankoop bij het Rijksarchief van een microfilm van het rapport de Kulberg (1785), dat 110 abdijen en kloosters auditeert. Overzichtswerken over religieuze orden. Overzichten per gewest, provincie, streek. Lokale geschiedenis. Bibliografische werken. Overzichten van (al dan niet beschermd) onroerend erfgoed: bijvoorbeeld de reeksen 'Inventaris van het Cultuurbezit' en 'Le patrimoine monumental de la Belgique'. Monografieën over welbepaalde abdijen en kloosters; die zijn niet altijd accuraat in de datering van gebeurtenissen of mijden gewild of ongewild de 'moeilijke periode' van de verkopen van 'zwartgoed'. Encyclopedische werken. Studies over de regeerperiode van Jozef II (en in mindere mate die van Maria-Theresia). Studies over de Franse Revolutie, het Frans Bewind in onze 'départements' en over de niet te omzeilen figuur van Napoléon Bonaparte (met nadruk op zijn juridische en administratieve hervormingen). Enkele specifieke en diepgravende studies over de verkoop van nationale goederen (op één hand te tellen). Inventarissen van het Algemeen Rijksarchief aangaande afgeschafte kloosters en abdijen, hun bewaarde archieven/bibliotheken en de affiches van de verkopen.


Zwartgoed
De kloostergebouwen en gronden, 'nationale goederen' geworden, werden openbaar verkocht, pakweg in de periode 1787-1800. In het katholieke Vlaanderen fluisterden de mensen toen over 'zwartgoed', een woord om aan te duiden dat de onroerende goederen onrechtmatig geconfisceerd en verworven waren. Het bleef overigens een heet hangijzer en een taboe-onderwerp in de Belgische historiografie. Want, was de aankoop van zulk 'zwartgoed' geen vorm van collaboratie met de anti-kerkelijke Franse bezetter geweest? Was de religie, ja zelfs het geloof in God, niet onherstelbaar beschadigd? Was het allemaal geen uiting van de botsing tussen Kerk en Staat, uitgelokt door de wat naïeve Jean-Jacques Rousseau en de perfide Voltaire, en vorm gegeven door een verrader uit eigen katholieke rangen, met name Talleyrand? En was het Concordaat van 1801 tussen Napoleon en het Vatikaan geen valse 'entente', het aanvaarden van smeergeld door de gezalfde Paus hemzelve? Was een pastoor, die betaald werd uit de staatskas, wel een echte zieleherder of eerder een ambtenaar die zich plooide naar de hand waaruit hij een aalmoes ontving? En wat was een bisschop anders dan een gekostumeerde vazal van de nieuwe rijken, zij die spuwden op het volk?

Een kort essay
Waar kwam die gekke Hollander, die Willem, plots vandaan? Opnieuw een koning ergens in een verre stad? Wat kon die keeskop voor ons landeke anders betekenen dan nieuwe belastingen en nog meer combines tussen Brussel, Londen, Parijs en Amsterdam? Hoe kon dat nu, ne protestant, waarvan niemand wist dat hij bestond?
En wie zou er voor de armen zorgen die vroeger al eens een penning of een brood kregen aan de halfgeopende zware deuren van kloosters en abdijen? Kon een burgerlijke liberale staat, gedomineerd door de grootgrondbezitters en de adel, met een nieuwe koning op de koop toe, misschien een antwoord verzinnen op de vraag naar brood en bier? Hoe moest het nu verder met het onderwijs, die uitvinding om jongeren net dom genoeg te houden om de lastige vragen over de verdeling van macht en rijkdom niet te laten opborrelen in hun hersenmassa? En ja, van massa gesproken, hoe hield je die in bedwang, verstoken van licht en 'Verlichting', nauwelijks in staat te overleven, als beesten, altijd bereid om rel te schoppen in dienst van de hoogstbiedende of de meest belovende agitator, buigend voor de baron en even later, laveloos aan de toog, scheldend op de patrons en de huisbazen en op de baron en zijn stoefende 'madam', vergetend dat enkele straten verderop tien kinderen en een veel te vlug oud geworden wijf op zijn loonzakje zitten wachten in een krocht, kijkend in de grote holle ogen van het meisje achter de tapkast, zij die alles begrijpt zelfs als je stevig in haar billen knijpt, zij die na zijn negentiende jenever de godin Diana wordt, die de jacht voor open verklaart, ware het niet dat noch zij, noch hij een geweer bezat, anders zou het hoge volk eens wat meemaken ... ?Land: BEL
News Items & Facts
CIA
Mossadeq elimination in Iran - TPAJAX project - Secret
ID: 19530500


Mohammad Hedayat Mossadeq of Mossadegh (Teheran, 19 mei 1882 - Ahmad Abad, 4 maart 1967) was de democratisch verkozen premier van Iran van 1951 tot 1953, toen zijn regering omver werd geworpen in een staatsgreep die georkestreerd werd door de Britse MI6 en de Amerikaanse CIA

Als auteur, advocaat en vooraanstaand parlementair introduceerde zijn administratie een reeks progressieve sociale en politieke hervormingen zoals sociale zekerheid, huurbescherming en landhervormingen. Het meest opmerkelijke beleid van zijn regering was echter de nationalisatie van de Iraanse olie-industrie, die onder Britse controle was sinds 1913.

Mossadeq werd afgezet in een staatsgreep op 19 augustus 1953, georganiseerd en uitgevoerd door de CIA op vraag van de MI6, die Iraans generaal Fazlollah Zahedi koos om Mossadeq op te volgen. Mossadeq werd voor drie jaar opgesloten en daarna tot zijn dood onder huisarrest geplaatst. Hij werd begraven in zijn eigen huis om politieke oproer te vermijden. (bron: wiki) Noot: vergelijk met de eliminatie van Lumumba.
Land: IRN
MAEYENS Mil
Hollandse bloemenvelden & Terugkeer der Garnaalvissers (te Oostduinkerke). 2 postkaarten in kleur. (Mil Maeyens)
ID: 19520099
2 postkaarten in kleur. Mil Maeyens (1882-1952) was een begaafd landschapsschilder. De kunstwerken bevinden zich waarschijnlijk in privé-collectie. MM schilderde o.m. 'Le Port de Doel', 'Groen Kerkhof' (Groenplaats met op de achtergrond de Kathedraal), 'Terugkeer der garnaalvissers', Duinenlandschap (in bezit van NAVIGO, Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke), Scheldedijk met koeien, Cows near the brook (olie op paneel, 71x78cm, verkocht bij Bernaerts op 20/3/2006), Farming scene with figures, horses and cart and distant sea (olie op doek, 99x149, waarschijnlijk ons schilderij maar dat meet 99x160, verkocht door Bernaerts op 22/11/2004, sale nr 90, 3200 EUR), MM was vlak voor WO I de oprichter van de winkel voor tekengerief 'De Distel' in de Gratiekapelstraat; die verhuisde later naar de Blindestraat. De uitbating van de winkel werd stopgezet op 30/6/2008 (bron: GVA, 21/5/2008).
Land: BEL
UMHK
Union Minière du Haut Katanga - Monography 1950 (in English)
ID: 19500099
This monography was treated as confidential bij the CIA !

LT
3 september 1944: UM te Brussel bezocht door ALSOS
ID: 19440903
Colonel Pash zwaait met papieren van Sengier en ontmoet er Gaston André van UM.
André weet te vertellen over uraniumleveringen (60 ton) van UM-Olen aan de Auer Gesellschaft.

BAUWENS 19690001: 130

Pash and three agents hastened on to Belgium on 19 September to

take advantage of allied breakthroughs there. Again, in their rush,

they were the first American unit to enter the newly recaptured town

of Brussels. Working with the British ìRî Force, they braved German

fire to recover highly valuable materials from a warehouse

near Antwerp. In fact, they seized about 70 tons of uranium ore and

learned that shipments had been made to southern France and the

German interior.
Land: BEL
HULL Cordell Intro
Vrede en Oorlog - De Buitenlandse Politiek der Vereenigde Staten van Amerika in de jaren 1931-1941
ID: 19440024
Softcover 239 pp. Noot LT: 'Transatlantic' was een coöperatieve onderneming die met medeweten van de Amerikaanse voorlichtingdienst uitgaven in oorlogstijd verzorgde 'totdat het moment zal zijn gekomen, waarop de normale publicatie van boeken in de respectievelijke staten van Europa kan worden hervat'. Daarmee wordt duidelijk dat elke oorlog ook een cultuurpolitiek facet heeft en dat voor de propagandamachine geld noch tijd wordt gespaard: de notie van de 'war effort'. Zulks geldt niet alleen voor boeken maar voor alle media (pers, film, televisie, radio, ...). Hull was minister van BuZ van de USA. Het boek werd in Engeland gedrukt.
Wat vooral opvalt in de US-politiek is het zeer late wapenembargo tegen Japan !
De commercie gaat voor op de veiligheid.

MERSARC
Land: USA
ENGELBEEN Karel Dr
Van den Vlaamschen stedelijken lakenwever tot den Kempischen mijnwerker.
ID: 19420032
Softcover, originele omslag, 82 + 2 pp. Legt de nadruk op de rol van Vlaanderen in de Europese 'Grossraumwirtschaft'.

wij bieden u dit werk aan via MERSARC
Land: BEL
DELATTE Ivan (Docteur en Philosophie et Lettres, Licencié en Economie financière, Archiviste aux Archives de l'Etat à Liège.)
La vente des biens nationaux en Belgique, in: Revue d'Histoire Moderne, T. 15, No 41/42, pp. 44-51
ID: 19400056
gevonden op: http://www.jstor.org/stable/i20525969 (20120128) Afdruk in kaft kadaster. Scans op nummer en in MP4. D. écrit: 'C'est à Henri Pirenne que revient le mérite d'avoir suscité par la plume et la parole l'intérêt des chercheurs à l'égard de ce problème.' C'est inexact, car cet mérite revient à Vliebergh (voir 19210005).

MERSARC
Land: BEL
THOREAU & du TRIEU de TERDONCK
21 mei 1932: Le gite d'Uranium de Shinkolobwe-Kasolo (Katanga)
ID: 19320521
mémoire présenté à IRCB/KBKI, 107 pp.
Land: COD
Le Vingtième Siècle
9 juli 1931: Kuifje/Tintin keert terug uit Congo. Hij wordt verwelkomd door zijn fans.
ID: 19310709
Dit was een stunt van Le Vingtième Siècle en zijn patron l'abbé Wallez.

zie 201903301331: 6

link naar de bron
Land: COD
LT
4 juli 1927: Grenz Echo als weekblad gesticht
ID: 19270604
4 juli 1927 : Weekblad Grenz Echo wordt gesticht (life cycle) (Luyckx, 513)

-

1927 : Le journal "Grenz-Echo"est fondé. Il a pour vocation de devenir le pendant "pro-belge"aux organes de presse "pro-allemands". Le Grenz-Echo est aujourd'hui le seul quotidien en langue allemande en Belgique.

http://www.dglive.be/start.html?/fr/faits/histoire2.htm (20031016)Geschichte des Grenz-Echos 1927 - 2002

Als die Kreise Eupen und Malmedy als Folge des Versailler Vertrages im Jahre 1920 zu Belgien kamen, gab es in diesem Gebiet fünf deutschsprachige Zeitungen :die "Eupener Zeitung" (katholische Volkszeitung für Stadt und Land)

"Die Arbeit" (Organ des Gewerkschaftsbundes und der Arbeiterpartei in Eupen)

"Der Landbote" (in Malmedy)

die "Malmedyer-Sankt Vither Volkszeitung" (ehemaliges Kreisblatt - in Sankt Vith)

und die "Eupener Nachrichten"

All diese Zeitungen waren Belgien gegenüber mehr oder weniger feindlich eingestellt. Zumindest forderten sie die Durchführung einer geheimen Volksabstimmung, die Aufschluss darüber bringen sollte, ob die Bevölkerung der beiden Kreise nun zu Belgien gehören oder vielmehr nach Deutschland zurückkehren wollte.

Weil General-Leutnant Herman Baltia, der damalige Königliche Kommissar und Gouverneur in den Neubelgischen Gebieten, mit einem raschen Gesinnungswechsel nicht rechnete, forderte er die Gründung deutschsprachiger, aber pro-belgisch eingestellter Presseorgane.So wurde im Jahre 1926 die V.o.E. "Union" gegründet, eine pro-belgische Vereinigung mit Sitz in Weismes, die sich die Förderung des Nationalbewusstseins der "Neubelgier" zum Ziel gesetzt hatte.Unter anderem wurde die Gründung eines eigenen, zweisprachigen Informationsblattes zur "Umerziehung" der Neubelgier angestrebt.Am 4. Juni 1927 erschien, auf Initiative des Rechtsanwalts und ehemaligen Berates Baltias, Pierre Van Werveke, und unter Mitwirkung von Henri Michel - der Direktion und Hauptschriftleitung am 15.10.1927 übernahm - das Grenz-Echo.Dieser Titel war übrigens nicht neu, denn zwischen 1903 und 1914 erschien bereits in Welkenraedt eine Zeitung mit gleichlautendem Namen. Das Blatt wurde von zahlreichen pro-belgisch orientierten "Neubelgiern" unterstützt. Die ersten Ausgaben erhielten den Untertitel "Christliches Organ zur Förderung wirtschaftlicher Interessen der neubelgischen Gebiete".Am 20. April 1929 wurde das Grenz-Echo Eigentum der Katholischen Partei, und von 1932 bis 1985 gehörte es der Vereinigung ohne Erwerbszweck "Action Catholique" in Verviers. Anfangs erschien das Grenz-Echo einmal wöchentlich. Beginn 1928 wurde es zur Halbwochenzeitung und Ende 1932 zur Tageszeitung.Das Grenz-Echo war die erste Zeitung in deutscher Sprache, die sich hinter das noch weitgehend ungeliebte, weil aufgezwungene Vaterland und die belgische Politik stellte.Die Ablehnung, die dem Blatt von vielen Seiten entgegenschlug, war damit schon vorprogrammiert. Alle übrigen deutschsprachigen Zeitungen, die damals im Gebiet von Eupen, Malmedy und Sankt Vith erschienen, setzten auf die Wiederherstellung der alten Grenzen und die Rückkehr nach Deutschland. Ein Wunsch, der auch teilweise in der Bevölkerung lebendig blieb.Die GRENZ-ECHO-Köpfe von damals bis heute.1920 - 19291930 - 19391940 - 19491950 - 19591960 - 19691970 - 19791980 - 19891990 - 1999seit 2000

Am 30. Januar 1933 kamen in Deutschland die Nationalsozialisten an die Macht. Diese nahmen sich in einer stets offeneren Art und Weise der für die Rückkehr nach Deutschland strebenden Kräfte an und provozierten damit eine harte Frontbildung, die in den Jahren vor dem Ausbruch des Zweiten Weltkrieges immer tragischer auf das tägliche Leben der Menschen einwirkte und sogar manche Familie in zwei Lager spaltete.

Trotz einer aus dem Deutschen Reich mit Ideen und finanziellen Mitteln gelenkten massiven Propaganda, trotz der brutalen Art, mit der die Nationalsozialisten um jeden Anhänger kämpften, schlug die öffentliche Meinung immer mehr zum Vorteil des belgischen Lagers um.Am 24.4.1933 wurde das Grenz-Echo auf deutschen Reichsgebiet verboten. Mit Henri Michel, Dr. O.E. Mayer (Rabelais) und Kurt Grünebaum als freier Mitarbeiter in Brüssel, gehörte das Grenz-Echo zu den bestens informierten und freien Zeitungen im deutschsprachigen Raum.Als am 10. Mai 1940 die deutschen Truppen in Belgien einmarschierten, musste das Grenz-Echo sein Erscheinen einstellen, Henri Michel flüchtete nach Brüssel, wurde aber dort verhaftet und kam für die Kriegsjahre ins Konzentrationslagen Oranienburg-Sachsenhausen.

In den Gebäuden des Grenz-Echos in der Klosterstraße erschien nun der "Westdeutsche Beobachter" mit seiner Lokalausgabe "Eupener Beobachter".Nach der Befreiung der Kantone Eupen-Malmedy-St.Vith durch die Amerikaner und der Wiederherstellung der belgischen Staatshohheit erschien das Grenz-Echo erstmals wieder am 24. März 1945.Die Ehefrau von Henri Michel, Madeleine Van Keer, ergriff die Initiative für den Druck der Zeitung, gemeinsam mit Anna Opsomer-Michel, der Schwester des Direktors.Bis zur Rückkehr Henri Michels am 21. Mai 1945, hielten die beiden Frauen die Zügel in Händen.Das Grenz-Echo ist die einzige Tageszeitung in Ostbelgien, die den Krieg überlebt hat. Nun stellten die Nachkriegsjahre es vor neue äußerst komplizierte Probleme: Nachforschungen und Heimführung der noch in aller Welt verstreuten unzähligen ostbelgischen Landsleute im Soldatenrock, Problem der Säuberungsmaßnahmen, der sprachlichen Rechte der deutschsprachigen Minderheit des Landes ...Konsequent setzte sich das Grenz-Echo für die Erhaltung der deutschen Sprache in Ostbelgien ein.In den fünfziger Jahre lag die Auflage des Grenz-Echos, das jetzt keinerlei Konkurrenz mehr hatte, bei etwa 15.000 Exemplaren, die auch in den deutschsprachigen Gebieten Altbelgiens verteilt wurden.

Ein besonderes Ereignis im Leben des Grenz-Echos darf auch nicht unerwähnt bleiben: im Frühjahr 1950 bezog die Zeitung eine der Bedeutung des Unternehmens angepasste neue Bleibe auf dem zentral gelegenen Marktplatz 8. Hier fand sie nun endlich genügend Ausdehnungsmöglichkeiten.Langsam wuchs auch im Kanton St.Vith das Interesse für das Grenz-Echo.Darum eröffnete das Grenz-Echo, ebenfalls im Jahre 1950, eine Filiale in St.Vith.Aber da beileibe nicht jedermann mit dem Grenz-Echo einverstanden war, kamen zwei Konkurrenzzeitungen auf:Von 1955 bis 1958 die "Neuen Nachrichten" in Eupen, die 1958 in Konkurs gingen - nicht zuletzt, weil ihnen Werbeaufträge verwehrt blieben.

Von 1955 bis 1965 die "Sankt Vither Zeitung", die dreimal wöchentlich erschien, bis sie am 1. Dezember 1965 mit dem Grenz-Echo fusionierte.

Der Chefredakteur der Sankt Vither Zeitung, Raymund Graf, wurde als beigeordneter Hauptschriftleiter vom Grenz-Echo übernommen.

Eine historische Aufnahme aus dem Jahre 1950 unseres Verlagsgebäudes.Am 1. November 1965 war Henri Michel in den Ruhestand getreten. Als Nachfolger wurde Heinrich Toussaint Chefredakteur und Direktor.

Die Auflage sank allerdings von Jahr zu Jahr, von 15.000 Exemplaren in den fünfziger Jahren, auf rund 10.000 Exemplare in den achtziger Jahren. Dafür, dass die Auflage in dem Maße zurückging, wurde seinerzeit u.a. die Aachener Volkszeitung verantwortlich gemacht, die seit dem 8. März 1965 mit einer Ostbelgien-Ausgabe auf den Markt kam.1969 kauft das Grenz-Echo die Druckerei Schlembach auf.Diese Rotationsdruckmaschine hatte lange Jahre das Grenz-Echo gedruckt. Es war die erste, die am Marktplatz ihren Dienst leistete.Die Anpassung des Unternehmens an die rasante technische Entwicklung im Zeitungsdruck erfolgt allmählich. Im Herbst 1976 wurde die alte Hochdruck-Rotationsmaschine durch eine moderne Offset-Rotation ersetzt, die einen besseren Druck und den verstärkten Einsatz von Farbe ermöglichte, aber auch ein neues Format verlangte. Kurz darauf war auch die Zeit der Bleisetzmaschinen abgelaufen. Der Fotosatz hielt Einzug, der den gesamten technischen Ablauf der Zeitungsherstellung revolutionierte.

Im Jahre 1977 feierte das Grenz-Echo seinen 50. Geburtstag glanzvoll in einem Festakt mit illustren Gästen, unter ihnen Premierminister Leo Tindemans. Der Leitartikel in der Jubiläumsnummer trägt den Titel "50 Jahre - und sich selber treu geblieben". Etwas besseres konnte man einer Zeitung, die einen so steinigen Weg hinter sich gebracht hat, gar nicht nachsagen.Die inzwischen längst abgelösten Bleisatzgeräte haben lange Jahre das Bild in der Satztechnik der Zeitung geprägt.Um seine wirtschaftliche Basis zu erweitern, beteiligte sich der Verlag 1980 an der Werbezeitung "Wochenspiegel".

Ab 1983 war jedoch die Wirtschaftlichkeit des Unternehmens bedroht, bis 1985 eine Gruppe von sechs ostbelgischen Bürgern unter der Führung des Eupener Unternehmers Alfred Küchenberg, zu diesem Zeitpunkt Präsident des Verwaltungsrates des BRF, und des Sankt Vither Geschäftsmannes Ernst Thommessen, ebenfalls Herausgeber des Wochenspiegels, das Grenz-Echo am 1. Oktober 1985 übernahmen und ein Sanierungsprogramm durchführten und somit das Grenz-Echo aber auch die Arbeitsplätze der rund 60 Beschäftigten des Grenz-Echos retteten.Am 31.12.1985 ging Heinrich Toussaint in Pension und Heinz Warny wurde zum neuen Chefredakteur ernannt.Verlagsdirektion und Redaktionsleitung wurden voneinander getrennt. Alfred Küchenberg wurde Präsident des Verwaltungsrates und Verlagsleiter; Alfred Küchenberg und Ernst Thommessen zeichneten als verantwortliche Herausgeber.Bis dahin vertrat das Grenz-Echo eine eindeutige politische Farbe, nämlich die der CSP; das sollte sich ändern. Als einzige Zeitung in der deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens, positionierte sich nun das Grenz-Echo entschieden unabhängig und parteilos, den christlichen Werten, die unserer Bevölkerung verankert sind, und
Land: BEL
C. Ibanez de Ibero
La mise en valeur du Congo belge (1913)
ID: 19130088
CALMEYN Maurice
Au Congo Belge. Chasses à l'Éléphant. Les Indigènes. L'Administration.
ID: 19120048


Paris, 1912. xiv + 585 pp., 235 illustrations.
Vive critique sur la politique de Léopold II au Congo.

full text available on GALLICA
KAOZE Stefano (1886-1951)
La Psychologie des Bantu (1910)
ID: 19100038
Oeuvre complète
Stefano Kaoze ; édition établie par Maurice Amuri Mpala-Lutebele et Jean-Claude Kangomba
La Psychologie des Bantu, publié en 1910, premier texte de la littérature congolaise de langue française, impose quelques solides remises en perspective sur l'histoire des francophonies littéraires africaines, comme sur la précocité et l'intelligence des réactions congolaises aux savoirs apportés par le colonisateur.
Son auteur, Stefano Kaoze (1886-1951), premier prêtre catholique africain de son pays (1917), y explique à ses interlocuteurs occidentaux l'autre forme de culture qu'est celle de ses ancêtres. Il indique ainsi les chemins de l'inculturation en lieu et place de l'acculturation.
Tout au long de son existence, à côté de ses tâches pastorales, cette figure subtile et tenace de prêtre et d'intellectuel poursuivit discrètement ce travail en faisant passer en français la mémoire des Batabwa. Il donnait ainsi des assises à la connaissance interculturelle comme à la conscience identitaire des siens.
Le rassemblement et l'édition critique de ses textes sous la direction de Maurice Amuri, professeur à l'Université de Lubumbashi, et Jean-Claude Kangomba, chargé de recherches aux AML, constitueront une découverte pour beaucoup. Elle pose une balise majeure pour la prise de conscience et l'étude de la littérature francophone congolaise.
Archives et Musée de la Littérature - MEO, 2018
(coll. Papier blanc Encre noire)
502 p.
ISBN : 978-2-87168-086-4
ESSAIS - Anthologie - Kaoze, Stefano (CD:1886-1951) / La psychologie des Bantu - Afrique centrale / Histoire / Colonialisme / Littérature
Consultation possible sous la cote MLAC 20250
Land: COD
VANDERVELDE Emile
Les derniers jours de l'Etat du Congo. Journal de voyage (juillet-octobre 1908).
ID: 19090005
Softcover 198 pp. 15x24cm, Photos NB.
Vandervelde fait la distinction entre esclavage et servage (147)
Noot: In het archief van Gaston Crommen, de vroegere hoofdredacteur van de krant 'Vooruit', vonden wij twee waardevolle manuscripten van Emile Vandervelde. Het ene over het verbod voor overheidspersoneel om bij een vakbond aan te sluiten (La liberté syndicale et le personnel de l’Etat en Belgique), het andere over de overdracht van Congo aan de Belgische staat, nu exact 100 jaar geleden. In 'Socialisme et colonialisme' verduidelijkte Vandervelde zijn argumenten om de overdracht te steunen: het aanvaarden van het fait accompli van 20 jaar Belgische aanwezigheid, het afwijzen van de kapitalistische kolonisatie en het benutten van de mogelijkheden van een 'colonisation civilisatrice'… Binnen de Belgische Werkliedenpartij kon hij hiervoor op weinig begrip rekenen, de partij was ervoor gewonnen om de overdracht af te wijzen en dit op basis van de argumenten van de gerenommeerde theoreticus van de Tweede Internationale, Karl Kautsky. In die omstandigheden verkoos Vandervelde om afwezig te blijven tijdens de stemming in het parlement. In plaats daarvan ondernam hij een reis naar Congo, een reis waar hij dan weer een boek over schreef, namelijk 'Les derniers jours de l’Etat du Congo. Journal de voyage (juillet-octobre 1908)'.
Blijkbaar had Vandervelde zijn manuscript naar Gent gestuurd om het te laten publiceren in de Germinalreeks. Het feit dat dit niet gebeurd is, wijst nogmaals op de tegenstand binnen de partij voor zijn standpunt. Andere teksten van hem over Congo waren in de voorgaande jaren wel gepubliceerd door de Gentse federatie. En ook later bleef men in Gent brochures van hem uitgeven (zoals bijvoorbeeld bovenstaande 'La liberté syndicale…') In 1909 gaf de Gentse partijfederatie wel een iets andere brochure over Congo uit, met de standpunten van de twee tenoren in het debat, met name 'Kolonisatie: gedachtenwisseling tussen Vandervelde en Kautsky'. Rik De Coninck (nieuwsbrief AMSAB 20081211)
Land: COD
NN
1906: La Compagnie du Kasai à ses actionnaires: réponse à ses détracteurs
ID: 19060432
Een verdediging van de C.K. tegen de aanvallen


full text
Land: COD
Kamer van Volksvertegenwoordigers - Chambre des Représentants
Verbatim report of the five days' Congo debate in the Belgian House of Representatives, February 20, 27, 28; March 1, 2, 1906. December, 13, 1906
ID: 19060220
The American Senate had the debate translated in English.
It shows the importance of the matter.

MERSarc
Land: COD
MOREL Edmund Deville
Red Rubber. The Story of the Rubber Slave Trade Flourishing on the Congo in the Year of Grace 1906
ID: 19060002
MOREL, Edmund Deville. Red Rubber ! New York, The Nassau Print, [ 1906 ]. In-8°, br., 213 pp.

«Red Rubber ! - The Revival of the African Slave Trade in the Year of Grace 1905. - Wherein is shown by the help of official documents how rubber is obtained by the A.B.I.R. Society, over which the Congo Government exercises jurisdiction, in which the Congo Government holds one-half the shares, of which the Grand Marshal of the Belgian Court is an Administrator, and whose profits help to swell the mysterious Treasury of the Congo Government. - E.D. Morel» (p. 1, [Préface]).

E.D. Morel était «Editor of the 'West African Mail', lequel avait un «Supplement devoted to the Congo Question... (Organ of the Congo Reform Association)»

Monroe N. Work (A Bibliography of the Negro in Africa and America) cite (p. 187) seulement la seconde édition de 1919."
Land: COD
MOREL Edmund
King Leopold's rule in Africa (1904)
ID: 19040025
London, Heinemann
465 pp.
VLIEBERGH E. Prof Dr
Bespreking van het boek 'La Propriété foncière en Belgique' van E. Vandervelde, in: Revue Sociale catholique, juni 1901
ID: 19010009
E. Vliebergh bespreekt breedvoerig het werk van M. Van der Velde: La propriété foncière en Belgique. Hij toont hoe er meer dan goede wil noodig is om tot het besluit te komen waartoe de schrijver geraakt: het collectivisme. Hulde brengende aan wat er goeds is in deze studie wijst hij op de vele punten die in 't duister blijven. Hij verwijt aan schrijver zijne onachtzaamheid wat statistieken betreft, niet minder dan 23 onnauwkeurige getallen heeft hij in 't boek gevonden. Noot LT: Revue Sociale catholique verscheen van 1894 tot 1909.
Plas, J. 1868-; Pourbaix, Victor, 1867-1906
Les sociétés commerciales belges et le régime économique et fiscal de l'état indépendant du Congo
ID: 18990090
Publication date 1899
Topics Zaire -- Economic conditions, Stock companies -- Belgium
Publisher Bruxelles Imprimerie van Assche
Land: COD
NN
Banning Emile
ID: 18980713
Émile Théodore Joseph Hubert Banning (Luik, 12 oktober 1836 - Elsene, 13 juli 1898) was een Belgisch ambtenaar, diplomaat, schrijver en journalist.
Banning was doctor in de Wijsbegeerte en Letteren en werd journalist bij het dagblad L'Echo du Parlement waarvoor hij de politiek op de voet volgde. In 1861 werd hij eveneens archivaris bij de Koninklijke Bibliotheek. Banning werd opgemerkt door Charles Rogier, de minister van Buitenlandse Zaken, die hem in 1863 aantrok binnen het departement als archivaris, bibliothecaris, schrijver, vertaler en rechterhand van toponderhandelaar Auguste Lambermont. Banning bleef deze functies uitoefenen tot aan zijn dood in 1898.

Het voorbereidende werk van Banning in 1863 zorgde ervoor dat de onderhandelingen met Nederland in verband met het afschaffen van de Scheldetol succesvol afliepen. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken specialiseerde hij zich in het schrijven van allerlei verhandelingen over wereldkwesties en trok zo de aandacht van koning Leopold II. Een aantal artikels van Banning over Centraal-Afrika in L'Echo du Parlement inspireerden de koning om in 1876 in Brussel een eerste conferentie over Afrika te houden.

Banning werd één van de naaste medewerkers van de koning en was een vurig propagandist van de expansiedrang van België. Tijdens de Koloniale Conferentie van Berlijn in 1884 was hij één van de vertegenwoordigers van België. Hij was mede-onderhandelaar maar schreef ook de voorbereidende teksten, alsook de verslagen van de meetings, voor Auguste Lambermont, die algemeen redacteur van de conferentie was. De conferentie was voor België een succes en Kongo-Vrijstaat werd opgericht.

Émile Banning was een groot tegenstander van de nog bestaande slavenhandel en was één van de mede-organisators van de conferentie tegen de slavenhandel van 1890 in Brussel, waarop hij samen met Lambermont België vertegenwoordigde. Na deze conferentie was Banning er voorstander van om Kongo-Vrijstaat, persoonlijk bezit van de koning, door België te laten annexeren en was het niet meer eens met de economische politiek die Leopold II voerde in Kongo. Door zijn publicaties in 1890-1892 kwam hij meermaals in botsing met de koning. Aanvankelijk kon Auguste Lambermont de gemoederen nog sussen maar vanaf 1893 viel Banning volledig in ongenade bij de koning.
Literatuur:
Marcel WALRAET, Emile Banning. Un grand Belge (1836-1898), Office de Publicité, Bruxelles, 1945.
A. DE BURBURE, Emile Banning, in : L'Essor économique belge. Expansion coloniale, Brussel, 1932
Marcel WALRAET, La jeunesse austère et studieuse d'un grand commis de Léopold II, in: La Revue nationale, 1945.
J. BRUHAT, Emile Banning in : Les techniciens de la colonisation (XIX®-XXe siècles), Presses Universitaires de France, Parijs, 1946.
Louis DE LICHTERVELDE, Émile Banning, in: {Revue générale belge, Brussel, 1946.
C. NEYZEN, Émile Banning et l'État Indépendant du Congo, doctoraatsthesis in koloniale wetenschappen (onuitgegeven), ULB, 1946.
Marcel WALRAET, Les papiers d'Émile Banning, in: Revue Nationale, Brussel, 1950.
G. D. PERIER, Émile Banning, in: Revue Nationale, Brussel, 1947.
Marcel WALRAET, Les «Réflexions morales et politiques» d'Émile Banning, in: Revue Nationale, Brussel, 1947.
G. D. PERIER, Émile Banning mourait le 13 juillet 1898, in: Revue coloniale belge, Brussel, 1948.
Liane RANIERI, La collaboration personnelle de Lambermont et de Banning avec Léopold II, licentiaatsthesis geschiedenis (onuitgegeven), ULB,
N. LAUDE, La reconnaissance de la 30° promotion: Émile Banning. Discours du Directeur de l'Institut Universitaire des Territoires d'OutreMer, Antwerpen, 1951.
N. LAUDE, in: Problèmes d'Afrique centrale, Brussel, 1952.
R.-J. CORNET, A propos de deux dossiers: le dossier diplomatique de l'Ubangi et le dossier Degrelle-Rogier sur l'Ubangi, in: Bulletin. I. R. C. B., Brussel, 1953.
R. P. A. ROEYKENS, Les réunions préparatoires de la délégation belge à la Conférence géographique de Bruxelles en 1876, in: Zaïre, Brussel, 1953.
A. COSEMANS, Les Archives générales du Royaume au point de vue de la documentation historique coloniale, in: Bulletin I.R. C. B., Brussel, 1954.
R. P. A. ROEYKENS, Banning et la Conférence géographique de Bruxelles en 1896, in: Zaïre, Brussel, 1954.
R. P. A. ROEYKENS, Les débuts de l'œuvre africaine de Léopold II (1875-1879), Brussel, 1955.
Jean STENGERS, Textes inédits d'Émile Banning, in: A. R. S. C., Cl. des Sc. mor. et pol., Brussel, 1955.
Marcel WALRAET, Emile Banning, in: Biographie coloniale Belge, T. I 1948 & T. IV, 1955.
bron: wiki
BLINK Hendrik
Kaart der woeste gronden in Nederland - 1891
ID: 18910100Overzicht van de uitgestrektheid der bosschen en der woeste gronden in Nederland : berekend in hectaren en in procenten van de geheele oppervlakte voor alle gemeenten afzonderlijk / H. Blink ; uitgeg. door de afd. Amsterdam der Nederland Heide-Maatschappij [met inleiding door G. Vas Visser en C.W. Janssen

Maker
Vas Visser, G.
Janssen, C.W.
Blink, H.
uitgever: Gerlings
Vervaardigingsjaar
1891
Collectie
Plano's: historische éénbladdrukken
BLINK Hendrik
Kaart van de bossen in Nederland - 1891
ID: 18910099


Overzicht van de uitgestrektheid der bosschen en der woeste gronden in Nederland : berekend in hectaren en in procenten van de geheele oppervlakte voor alle gemeenten afzonderlijk / H. Blink ; uitgeg. door de afd. Amsterdam der Nederland Heide-Maatschappij [met inleiding door G. Vas Visser en C.W. Janssen

Maker
Vas Visser, G.
Janssen, C.W.
Blink, H.
uitgever: Gerlings
Vervaardigingsjaar
1891
Collectie
Plano's: historische éénbladdrukken
LT
6 september 1889: ontploffing munitiefabriek Corvilain te Austruweel (Antwerpen): 95 slachtoffers
ID: 18890906
KVB 732

WINKELER N. (1889), Beschrijving van de ramp te Antwerpen-Austruweel den 6 september 1889. Antwerpen: Van Os-De Wolf. 59 pp. 18 x 11,5 cm.
Land: BEL
BUYSSE Cyriel
Broeder en Zuster
ID: 18860040
verscheen in 1886 in het tijdschrift 'Nederlandsch Museum', 3de jaargang, 2de reeks, dl. 1, pp. 307-321 (bron: Roemans, 201403121824: 30)