Search our collection of 8.618 Books

Author
We tonen u de beschikbare boeken én de nieuwsfeiten waarin we de auteur of woorden uit de titel aantreffen
Title

Search our 5.399 News Items

We tonen u zowel de nieuwsfeiten als de verkochte én de beschikbare boeken waarin we dit trefwoord vinden
Book of the Day
TESSENS Lucas
De ontwikkeling van Congo in kaarten 1871-1960 - L'Evolution du Congo en Cartes 1871-1960 - The Evolution of the Congo in Maps 1871-1960 (Image Bank via WeTransfer)
44 scans van kaarten van Afrika, de Etat indépendant du Congo en van Belgisch-Congo: politieke indeling, infrastructuur, spoorwegen, bevaarbare rivieren, luchtvaartverbindingen, wegen, grenscorrecties, bankfilialen, stadsplannen, katholieke missies in 1908 ... Een beeldbank van meer dan 110 Mb.

44 scans of maps of Africa, the Congo Independent State of Leopold II and of the Belgian Congo: political, infrastructure, railways, rivers, airlines, border corrections, banks, city plans, catholic missions in 1908 ... All scans produced at high resolution of 600 dpi. JPEG-files. An image bank of more than 110 Mb.

The build up of the filenames is as follows: the year of the map _ explanation _ reference to the source: for example: 19490000_ElisabethvilleStadsplan_19490008. This means a city map of Elisabethville dated 1949 and the source is book/document with number 19490008 in the MERS database.

We use WeTransfer to send you the files of this Congo Image Bank: simple, fast and safe.


Ongoing research & scanning project by MERS Antique Books Antwerp.

Voor elke bestelling doneren wij 20 euro aan Artsen zonder Grenzen.For every order we donate 20 euros to Doctors without Borders.

TESSENS Lucas @ wikipedia
€100.0

BUY

New Arrivals
DE RIDDER Paul Dr
Sint-Goedele - Geschiedenis van een monument
Gesigneerd door de auteur. Paperback, grote in-8, pp., illustraties, bibliografie. Bespreekt ook de ingewikkelde bouwgeschiedenis en de restauraties van de kapittelkerk van Sint-Michiel en Sint-Goedele die sinds 1962 de Sint-Michiels-kathedraal is geworden. Sint-Goedele mocht beschikken want volgens het kerkelijk recht moet een kathedraal gewijd zijn aan de patroonheilige van de stad. (zie p. 9)
Paul De Ridder (°Ukkel, 1948) is doctor in de middeleeuwse geschiedenis.
DE RIDDER Paul Dr @ wikipedia
€10.0

BUY

BRAUMAN Annick, CULOT Maurice, BUYSSENS Brigitte, DE MICHELIS Marco, PODRECCA Boris, LUSSIEN-MAISONNEUVE Marie-Josèphe, MEADE Martin, BISCOSSA Franco, DE GROOT Arie, SCASCIGHINI Mario, CLADE Alex
Maisons du Peuple - Architecture pour le peuple - Belgique, Allemagne, Autriche, France, Grande Bretagne, Italie, Pays-Bas, Suisse
Broché, in-8 carré, 286 pp., illustrations, notes bibliographiques, bibliographie.
Contient l'inventaire et les adresses des Maisons du Peuple en Wallonie et à Bruxelles (pp. 63-69).
Un peuple sans maison perd son âme.

voir aussi
BRAUMAN Annick, CULOT Maurice, BUYSSENS Brigitte, DE MICHELIS Marco, PODRECCA Boris, LUSSIEN-MAISONNEUVE Marie-Josèphe, MEADE Martin, BISCOSSA Franco, DE GROOT Arie, SCASCIGHINI Mario, CLADE Alex @ wikipedia
€15.0

BUY

KLIER Freya, FÜHRER Reinhard, DREHER Sibylle
Treibgut des Krieges - Zeugnisse von Flucht und Vertreibung der Deutschen
Pb, in-8, 240 S., einige Fotos.

mehr Bücher über die Vertreibung und die Flucht
KLIER Freya, FÜHRER Reinhard, DREHER Sibylle @ wikipedia
€10.0

BUY

VERMEERSCH Etienne
Van Antigone tot Dolly. Veertig jaar kritisch denken
Paperback, in-8, 256 pp., bibliografische noten, bibliografie.
Bevat een interessante bijdrage over medische ethiek.
Als geen ander kon Etienne Vermeersch je aanzetten tot ethisch denken. Meer dan ooit hebben we daaraan nood.
VERMEERSCH Etienne @ wikipedia
€12.5

BUY

SCHROOTEN Leo
Landelijk leven in Vlaanderen - Zo was het vroeger
Paperback, in-8, 165 pp., met een honderdtal oude postkaarten en foto's van het boerenleven, bibliografie. Met adressen van merkwaardige hoeven.
Intrigerend beeld van het Vlaamse platteland in ruim honderd nostalgische prentkaarten
Herinnering aan het idyllische, maar harde boerenleven van onze (over)grootouders
Trekpaarden ploegen voren in het land. Veldwerkers zetten graanschoven op mijten. Seizoenarbeiders pukken hopranken bel per bel. Vlastelers schuiven gerepeld vlas de Leie in. Melkmeisjes begeleiden de hondenkar met kopergele melkkannen. De eerste melkerijen slaan aan het pasteuriseren. Marie Thumas, Tiense suikerfabrieken, de fabrieken van Remy...: ze verwerken voedsel industrieel. Dorsmolens en maaimachines verschijnen op het veld. Fiere boeren poseren op hun erf. Na het doordeweekse werk kuieren opgedirkte boerengezinnen langs de IJzer.
Wat deze ruim honderd unieke prentkaarten met je doen? Ze herinneren aan grootouders en overgrootouders, doen verlangen naar idyllische rust en geborgenheid, wekken verbazing bij zoveel vergeten gebruiken... Maar ze confronteren ook met een hard boerenleven midden in industrialisering, mechanisering, concurrentie en oorlog. Ze tonen wat we aan landschappen, molens en hoeves, hebben opgeruimd.
Landelijk leven in Vlaanderen geeft een fascinerend eerlijk beeld van het leven op het Vlaamse platteland ongeveer een eeuw geleden. Het is een veelzijdige historische blikopener. Een nostalgische lust voor het oog. Een oproep om zorgzaam om te gaan met wat rest.
LEO SCHROOTEN studeerde toegepaste economische wetenschappen aan de UFSIA. Hij was jarenlang economisch redacteur voor De Standaard en volgde onder meer het landbouwbeleid.
SCHROOTEN Leo @ wikipedia
€10.0

BUY

DEJONGHE Huib
Van kijkvoer tot koopwaar - Een halve eeuw leven met televisie
Gesigneerd door de auteur met opdracht. Paperback, in-8, 245 pp.

In Van kijkvoer tot koopwaar vertelt journalist Huib Dejonghe het (persoonlijke) verhaal van een halve eeuw leven met televisie. In 1960 opende hij in De Standaard-Het Nieuwsblad de allereerste televisierubriek in ons land en dat was het begin van een levenslange passionele verhouding met het medium. Zijn belangstelling ging daarbij vooral uit naar de sociaal-culturele impact van televisie op mens en maatschappij en dit vooral via het programma-aanbod.

Jarenlang heeft de auteur alles gezien wat televisie te bieden had, in eigen land en op alle grote buitenlandse programmacompetities. Hij bezocht televisiecentra in Europa en de Verenigde Staten, leerde boeiende en creatieve televisiemensen kennen over de hele wereld en praatte met mediamagnaten als Ted Turner en Silvio Berlusconi (voor deze laatste in de politiek ging).

In dit boek vertelt de auteur in zijn vlotte journalistieke stijl over zijn vele ervaringen en ontmoetingen, over wat en wie hem heeft getroffen en wat hem is bijgebleven. Maar Van kijkvoer tot koopwaar is ook een kritische analyse van een almaar commerciëler wordend medium én een warm pleidooi voor de ‘betere’ televisie, gemaakt in dienst van de kijkgemeenschap zonder politieke of commerciële belangen.

Huib Dejonghe (°1931) was hoofdredacteur van het filmmaandblad Film en Televisie en journalist bij De Standaard-Het Nieuwsblad, waarin hij dag na dag het medium televisie observeerde en analyseerde.

Noot Lucas Tessens: Al te vaak vergeet HD dat de krant, waarvoor hij jarenlang schreef, ook een commercieel product is. Een krant moet immers klanten en adverteerders aantrekken, wil hij leefbaar zijn. Was (is) zijn krant dan minderwaardig? Huib Dejonghe was alles behalve een neutraal journalist, eerder een lobbyist voor de openbare omroep, 'zijn' BRT.
DEJONGHE Huib @ wikipedia
€12.5

BUY

LOOTS Ilse, VAN HOVE Erik
Ruimte maken voor de stad
Pb, grote in-8, 117 pp., bibliografische noten, index.
De stad verstikt de inwoners. De stad draagt de vele kwalen van onze samenleving: de toenemende kansarmoede in achtergestelde buurten, de verloedering van het leefmilieu en de verkrotting, het onveiligheidsgevoel en de groeiende onverdraagzaamheid.
De auteurs geven een historisch overzicht van ontstaan en organisatie van steden.
Noot LT: Heel het betoog draait om de (problematische) verhouding tussen centrum en periferie. Op p. 113 vinden we, verstopt in een eindnoot, iets over het Gemeentefonds. De functie daarvan had iets meer uitgewerkt mogen zijn.
Het taalgebruik is naar mijn gevoel iets te academisch. Eenvoudiger kan het ook geschreven worden.
LOOTS Ilse, VAN HOVE Erik @ wikipedia
€15.0

BUY

EPICTETUS
Over vrijheid. Vrij is degene die leeft zoals hij wil.
Pocket, 87 pp. Vertaald door Gerard Boter en Rob Brouwer.
Van de backcover:
De mens heeft zijn lot niet in de hand, maar bepaalt wel de manier waarop hij op de gebeurtenissen reageert. Dat is het belangrijkste punt in de leer van de invloedrijke antieke filosoof Epictetus (50-130). Gezondheid, maatschappelijk aanzien, rijkdom: maak je er niet druk om een neem het zoals het komt. Die levenshouding leidt tot volmaakte vrijheid en geluk.
Epictetus' filosofie bevat praktische lessen voor het dagelijks leven, ook voor de mensen van nu. In 'Over vrijheid' zijn vijftien van zijn mooiste colleges verzameld.
Kritiek LT: zuinige kleine druk maakt boek vermoeiend om lezen; een inleiding over Epictetus ware nuttig geweest.
EPICTETUS @ wikipedia
€7.5

BUY

MAHFOEZ Nagieb [MAHFOUZ]
De Suikersteeg
4de druk. Pb, in-8, 375 pp. Uit het Arabisch vertaald door Richard van Leeuwen, die ook een nawoord schreef.
Mahfouz (1911-2006)
Nobelprijs voor de Literatuur in 1988.
MAHFOEZ Nagieb [MAHFOUZ] @ wikipedia
€15.0

BUY

ZIJLMANS Roel
Troebele betrekkingen - Grens-, scheepvaart- en waterstaatskwesties in de Nederlanden tot 1800
Pb, grote in-8, 687 pp., kaartjes, bibliografische noten, bibliografie, geen index.
Dit is het proefschrift van Zijlmans (°1945) die daarmee in 2016 aan de Univ van Tilburg promoveerde. Hij was toen 70 jaar oud.
We zullen deze merkwaardige studie later kritisch bespreken want er zijn pro's en contra's. Zo beweert de auteur dat de achteruitgang van Antwerpen bijna geen uitstaans had met de sluiting van de Schelde.opvallende lacunes in de bibliografie!
ZIJLMANS Roel @ wikipedia
€60.0

BUY

DUBY Georges
De zondag van Bouvines. 27 juli 1214: de oorlog in de Middeleeuwen
Paperback, in-8, 245 pp., kaartje, chronologisch overzicht (1163-1227), bibliografie, index/register. Uit het Frans vertaald door Renée de Roo - Raymakers.
Bouvines ligt tussen Rijsel en Doornik.

andere werken van Georges Duby
DUBY Georges @ wikipedia
€8.5

BUY

VAN DEN EECKHOUT Patricia & VANTHEMSCHE Guy (editors)
Bronnen voor de studie van het hedendaagse België, 19de - 21ste eeuw
Hardcover, 1629 pp. Met een index op onderwerpen, auteurs- en persoonsnamen.
Onmisbaar naslagwerk
VAN DEN EECKHOUT Patricia & VANTHEMSCHE Guy (editors) @ wikipedia
€15.0

BUY

GREGOIRE Gérard
Les panzer de Peiper face à l'U.S. Army. Feu - Fire - Feuer - Vuur
Broché, 4to oblong, 80 pp., ca. 200 photos en NB, cartes des combats en couleurs jour par jour ! Importante document sur l'Offensive des Ardennes, von Rundstedt Offensiv, Herbstnebel. Battle of the Bulge. Textes en 4 langues: FR/EN/DE/NL
En couverture Le Tiger II 213 de la Gleize.
Livre accompagnant l'Exposition 'La Gleize - décembre 1944'.
GREGOIRE Gérard @ wikipedia
€15.0

BUY

GURAK, HALIL GURDAL; ; NESA BASAN YAYM; and others
Mustafa Kemal Ataturk (1881-1938)
Hardcover, folio, ASIA, Red hard cover in a red slipcase. Ink gift inscription in front. 254 pp. Chronology. Biblio. Photos and quotes of Ataturk.
Hagiography.

"Secularism is not just the separation of religious and worldly affairs. It means freedom of conscience, worship and religion for all citizens." (p. 177)
GURAK, HALIL GURDAL; ; NESA BASAN YAYM; and others @ wikipedia
€30.0

BUY

PERROY Edouard, AUBOYER Jeannine, CAHEN Claude, DUBY Georges, MOLLAT Michel,
Le Moyen Age
5ième édition revue. Hardcover, jq ill., grand in-8, 682 pp., illustrations, 18 cartes, tableau synchronique (379-1492), index, table des illustrations.
T. 3 de l'Histoire Générale des Civilisations.
PERROY Edouard, AUBOYER Jeannine, CAHEN Claude, DUBY Georges, MOLLAT Michel, @ wikipedia
€18.5

BUY

EAGLETON Mary, PIERCE David
Attitudes to class in the English novel - From Walter Scott to David Storey
Paperback, in-8, 159 pp., bibliographical notes, bibliography, index.
What is the role of social class in English fiction? And to what extent have attitudes towards class distinctions changed over the last two hundred years?
LT: Let's not forget that England didn't have something like the French Revolution. So the gentry was not affected by such a bourgeois overtake of power.
Contents:
Improvement & Compromise: The Early-Nineteenth-Century;
The Ungovernable: Novels of the 1840s & 1850s;
Aspects of Class in George Eliot's Fiction;
Oppositional Fiction;
Pressure Points: Forster, Lawrence, Joyce, Woolf;
Them & Us: Recent Working - Class Fiction.

Some of the writers taken from the index: Jane Austen, Charlotte and Emily Brontë, Charles Dickens, George Eliot, E.M. Forster, Thomas Hardy (Tess, Jude the Obscure), James Joyce, D.H. Lawrence, George Orwell, H.G. Wells, Virginia Woolf, W.B. Yeats, Zola (Germinal).
EAGLETON Mary, PIERCE David @ wikipedia
€20.0

BUY

SINCLAIR Anne
Deux ou trois choses que je sais d'eux
Poche, 224 pp.
1993-1997: Sinclair fut un témoin privilégié de cette période mouvementée.
Balladur, Juppé, Jospin, Delors, Chirac, ...
Selon Sinclair les Français demandent: efficacité économique, justice sociale, moralisation de la vie politique, clarification de l'enjeu européen.
Epouse de DSK, elle aurait pu être la première dame de France, s'il n'y aurait pas eu New York en mai 2011.
SINCLAIR Anne @ wikipedia
€7.5

BUY

GREENE Graham
De stille Amerikaan (vertaling van The Quiet American - 1955)
Pb, kleine in-8, 198 pp. Vertaald door H.J. Scheepmaker. 1952: de infiltratie van CIA in Viëtnam discrediteert rol van de Fransen. Door CIA georganiseerde bomaanslagen worden toegewezen aan de Viëtmin en dienen om aan te tonen dat de Franse koloniale troepen de situatie niet meester zijn en de communistische vloedgolf in de regio niet kunnen stoppen. Dat alles tegen een achtergrond, fungerend als spiegel, van de strijd tussen twee mannen om één Vietnamese vrouw (Phuong), die niets anders zoekt dan financiële stabiliteit en door die houding blokkeert Greene handig de romantische piste. Want het is een roman met een politieke (diplomatieke?) ondertoon. De "stille" is hier te begrijpen in de zin van spionage/intelligence.
In 1958 verfilmd door Joseph Mankiewicz. In 2002 verfilmd door Phillip Noyce. Greene (1904-1991).
De roman 'Saigon' van Anthony Grey vertoont overeenkomsten met 'The Quiet American', vooral op het documentaire vlak. Grey is echter explicieter, terwijl Greene mediatoren gebruikt om zijn boodschap over te brengen. Het wezenlijke verschil tussen Frans kolonialisme en Amerikaanse imperialisme is dat de Fransen het culturele element trachten te benaderen/begrijpen terwijl de Amerikanen de militaire dominantie prefereren.
GREENE Graham @ wikipedia
€10.0

BUY

HELLEMANS Dina Prof Dr, BRAECKMAN Fred, GERMONPRE Christiaan (bibl.), [Geeraerts Jef]
Profiel: Jef Geeraerts
Paperback, in-8, 86 pp., foto's van JG van jong tot ouder.
Primaire bibliografie:
oorspronkelijk werk:
licentiaatsverhandelingen (2),
Romans (t.e.m. 1991),
Verhalen,
Reisproza,
Journalistiek proza,
Interviews,
Brieven,
Pamfletten,
Aforismen,
Essays,
Toneel,
Hoorspelen,
TV-spel.
Vertalingen (met afbeeldingen van de covers).
Jef Geeraerts in vertaling.
Secundaire bibliografie.

In 1972 verscheen bij Manteau ook al een portret van JG in de profielreeks.

HELLEMANS Dina Prof Dr, BRAECKMAN Fred, GERMONPRE Christiaan (bibl.), [Geeraerts Jef] @ wikipedia
€15.0

BUY

BUZZATI Dino
De woestijn van de Tartaren (vertaling van Il deserto dei Tartari - 1940)
4de druk in deze vertaling. Pb, in-8, 224 pp. Uit het Italiaans vertaald door Antonie Kee. Verscheen eerder onder de titels Eenzame Vesting en De Tartaarse Woestijn.
BUZZATI Dino @ wikipedia
€11.5

BUY

Scoop
TESSENS Lucas, TESSENS Manu
Boeken en feiten over opgeheven/afgeschafte abdijen en kloosters in België - MONASTERIES BELGIUM @ mers.be
ID: 202106310000
Klik op de kaart hieronder en u krijgt ze uitvergroot te zien. Klik dan op een icoontje in de kaart: U krijgt het boeknummer en de titel te zien, maar ook historische gebeurtenissen zijn in de kaart te vinden.
De ligging van de abdijen, kloosters en priorijen is gegeorefereerd tot op straatniveau, c.q. huidig perceelsniveau (decimale breedte lengtegraad). Vaak gaat het om de ligging van ruïnes (bvb. Villers-la-Ville, Aulne), restanten van complexen die een heel andere bestemming kregen (omgebouwd tot een fabriek, een kasteel, een school of een hoeve), gebouwen die geheel verdwenen zijn (bvb. de grote Sint-Michielsabdij aan de Scheldekaai te Antwerpen).
De kaart bevat VIER zogenaamde 'lagen' die naar believen samen of afzonderlijk kunnen getoond worden (klik op het icoontje links bovenaan in de grijze balk).
De eerste laag is die met boeken over de abdijen en kloosters. (marker = groen-wit boek-icoontje).
De tweede laag is die met feiten over de ligging van kloosters, uitdrijvingen van de kloosterlingen, de boedelbeschrijving, de verkopen als 'nationale goederen', etcetera. (marker = witte ster op groen cirkeltje) Alle vernoemde feiten hebben in onze database een of meerdere bibliografische referenties tot op pagina-niveau.
De derde laag bevat de bibliografische referenties van boeken die we niet (meer) aanbieden. (marker = rood-wit boek-icoontje)
De vierde laag toont u waar de twaalf Statenabdijen van Brabant lagen. (marker = kruis) Zij waren de dominante grootgrondbezitters (hun domeinen omvatten duizenden hectaren) en hadden daardoor ook veel politieke macht.

Bouwwerf
Let wel, deze kaart is nog steeds in opbouw. Met name de kloosters en abdijen, gelegen in het huidige Waalse Gewest (waar de Maas een levensader is), zullen we in de volgende weken verwerken in de achterliggende database. Daarna zal een update over Brussel-Hoofdstad volgen.

Superrijken
Het zal duidelijk zijn dat we ons vooral richten op de materiële en economische belangen van abdijen en kloosters en dat we spirituele aspecten niet belichten. Die laatste waren o.i. een scherm waarachter met enorme opgepotte vermogens en toenemende machtsconcentraties werd gespeeld. Het is dan ook ironisch dat Jozef II mee een beweging in gang zette, die 'in fine' zijn eigen zus, Marie-Antoinette ('l'autrichienne'), en zijn schoonbroer, Louis XVI, letterlijk de kop zou kosten.

Twee kaarten uit 2005
Onze interesse voor dit thema gaat terug op onze research, uitgevoerd tussen september 2004 en maart 2005. Die kreeg zijn neerslag in het artikel 'De herschikking van het onroerend goed op het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw'zie boeknummer 20050077 , verschenen in het jaarverslag 2004 Onroerende Voorheffing (Belastingdienst voor Vlaanderen). Daarin belichtten wij toen o.m. de afschaffing van kloosters onder het bewind van keizer Jozef II en de nationalisatie van abdijen en kloosters tijdens de Franse Revolutie en de Franse bezetting en annexatie van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik.
Die beide ingrepen hebben we toen in kaart gebracht met een projectie op de fusiegemeenten van het Vlaamse Gewest met daarbij de nominatieve opsomming van de afgeschafte kloosters. Dat gebeurde met software van Arcview. De inkleuring van een kaart kon weliswaar vanuit een frequentietabel aangestuurd worden, maar voor het prepareren van een drukklare kaart in A3-formaat moest die toch nog langs een tekenprogramma passeren. Gelukkig konden we daarvoor een beroep doen op de dienst AEGIS van de intercommunale CIPAL. Beide kaarten kunt u zichtbaar maken door hier te klikken. Dit terzijde.De bronnen
Oriënterende gesprekken met archivarissen van Grimbergen, Affligem en Postel.
Oriënterende bezoeken aan enkele Waalse abdijen. Aankoop, consultatie en verwerking van de 23 delen van het befaamde 'Monasticon belge', met focus op de data over afschaffing (voor een aanzienlijk aantal abdijen stelden we merkwaardige lacunes vast). Overzichtswerken over religieuze orden. Overzichten per gewest, provincie, streek. Lokale geschiedenis. Bibliografische werken. Overzichten van (al dan niet beschermd) onroerend erfgoed: bijvoorbeeld de reeksen 'Inventaris van het Cultuurbezit' en 'Le patrimoine monumental de la Belgique'. Monografieën over abdijen en kloosters. Encyclopedische werken. Studies over de regeerperiode van Jozef II (en in mindere mate die van Maria-Theresia). Studies over de Franse Revolutie, het Frans Bewind in onze 'départements' en over de niet te omzeilen figuur van Napoléon Bonaparte (met nadruk op zijn juridische en administratieve hervormingen). Enkele specifieke studies over de verkoop van nationale goederen (op één hand te tellen). Inventarissen van het Algemeen Rijksarchief aangaande afgeschafte kloosters en abdijen, hun bewaarde archieven/bibliotheken en de affiches van de verkopen.Zwartgoed
De kloostergebouwen en gronden, 'nationale goederen' geworden, werden openbaar verkocht, pakweg in de periode 1787-1800. In het katholieke Vlaanderen fluisterden de mensen toen over 'zwartgoed', een woord om aan te duiden dat de onroerende goederen onrechtmatig geconfisceerd en verworven waren. Het bleef overigens een heet hangijzer en een taboe-onderwerp in de Belgische historiografie. Want, was de aankoop van zulk 'zwartgoed' geen vorm van collaboratie met de anti-kerkelijke Franse bezetter geweest? Was de religie, ja zelfs het geloof in God, niet onherstelbaar beschadigd? Was het allemaal geen uiting van de botsing tussen Kerk en Staat, uitgelokt door de wat naïeve Jean-Jacques Rousseau en de perfide Voltaire, en vorm gegeven door een verrader uit eigen katholieke rangen, met name Talleyrand? En was het Concordaat van 1801 tussen Napoleon en het Vatikaan geen valse 'entente', het aanvaarden van smeergeld door de gezalfde Paus hemzelve? Was een pastoor, die betaald werd uit de staatskas, wel een echte zieleherder of eerder een ambtenaar die zich plooide naar de hand waaruit hij een aalmoes ontving? En wat was een bisschop anders dan een gekostumeerde vazal van de nieuwe rijken, zij die spuwden op het volk?

Een kort essay
Waar kwam die gekke Hollander, die Willem, plots vandaan? Opnieuw een koning ergens in een verre stad? Wat kon die keeskop voor ons landeke anders betekenen dan nieuwe belastingen en nog meer combines tussen Brussel, Londen, Parijs en Amsterdam? Hoe kon dat nu, ne protestant, waarvan niemand wist dat hij bestond?
En wie zou er voor de armen zorgen die vroeger al eens een penning of een brood kregen aan de halfgeopende zware deuren van kloosters en abdijen? Kon een burgerlijke liberale staat, gedomineerd door de grootgrondbezitters en de adel, met een nieuwe koning op de koop toe, misschien een antwoord verzinnen op de vraag naar brood en bier? Hoe moest het nu verder met het onderwijs, die uitvinding om jongeren net dom genoeg te houden om de lastige vragen over de verdeling van macht en rijkdom niet te laten opborrelen in hun hersenmassa? En ja, van massa gesproken, hoe hield je die in bedwang, verstoken van licht en 'Verlichting', nauwelijks in staat te overleven, als beesten, altijd bereid om rel te schoppen in dienst van de hoogstbiedende of de meest belovende agitator, buigend voor de baron en even later, laveloos aan de toog, scheldend op de patrons en de huisbazen en op de baron en zijn stoefende 'madam', vergetend dat enkele straten verderop tien kinderen en een veel te vlug oud geworden wijf op zijn loonzakje zitten wachten in een krocht, kijkend in de grote holle ogen van het meisje achter de tapkast, zij die alles begrijpt zelfs als je stevig in haar billen knijpt, zij die na zijn negentiende jenever de godin Diana wordt, die de jacht voor open verklaart, ware het niet dat noch zij, noch hij een geweer bezat, anders zou het hoge volk eens wat meemaken ... ?Land: BEL
News Items & Facts
nws
Tony Coonen (54), topman van De Voorzorg Limburg, is gisteren aangehouden. Immo Top Invest in het vizier van het parket.
ID: 202103041334
Tony Coonen is de ex van oud-burgemeester Hilde Claes (SPA) uit Hasselt.
Land: BEL
Categorie: BUSINESS - GESJOEMEL
nws
boek.be in faling - koper gezocht voor Antwerpse boekenbeurs
ID: 202103032124
Land: BEL
Libé
Ex-president Nicolas Sarkozy veroordeeld tot drie jaar gevangenis waarvan 2 met uitstel (Affaire des écoutes)
ID: 202103011436
Land: FRA
Voltaire
Le bonheur
ID: 202102281620
LT
Biden roept Saoedi-Arabië tot de orde: mensenrechten respecteren of geen handel. Van een doorbraak gesproken ! Nog nooit werd zo'n diplomatieke zet vertoond.
ID: 202102280019
Land: USA
nws
Affaire bouw verbrandingsoven Intradel: Alain Mathot (PS) gisteren vrijgesproken in de corruptiezaak die hem al dertien jaar achtervolgt. Parket gaat in beroep.
ID: 202102270246
Land: BEL
Categorie: POLITICS - GESJOEMEL
nws
Mediahuis bereikt 1 miljard euro omzet over 2020
ID: 202102261048
Land: BEL
Patrick
Mijn vriend Patrick deed een wijze uitspraak over de aanpak van COVID-19: 'Dat de pharmaconcerns zich nu eens tevreden stellen met 10 miljard euro en de formule van hun vaccins vrijgeven.'
ID: 202102250007
Juist ! op die manier kunnen we voor één keer de hele wereld redden en niet alleen ons westerse eigen zelve ! ALL LIVES MATTER.
Ik ben een gelukkig mens met vrienden die nadenken !
Is het een gedachte die u aanspreekt ?
nws
Autobouwers eisen meer laadpalen voor de door hen verkochte elektrische auto's. Maar wie moet die betalen? Toch de overheid niet zeker?! Die heeft ook nooit benzinestations uit de grond gestampt. Logica is zoek.
ID: 202102241030
Land: BEL
Categorie: TRANSPORT - GESJOEMEL
LT
Nethys betaalde in drie jaar tijd 127,5 miljoen aan consultants
ID: 202102241016
Met zo'n massa adviezen bewijs je eigenlijk toch dat je management zelf niks aankan.
Maar erger: in zo'n gevallen is er vaak een verdoken terugstroom van gelden naar de individuele opdrachtgevers. Dat zal het parket moeten uitzoeken.
Land: BEL
Categorie: BUSINESS - GESJOEMEL
nws
El Kaouakibi factureerde aan de VRT als bestuurslid en dat mag niet
ID: 202102241008
Land: BEL
Categorie: MEDIA - GESJOEMEL
nws
Let's go urban: advocaat Johan Vande Lanotte (SPA) springt in de bres voor Sihame El Kaouakibi (Open VLD)
ID: 202102230811
Land: BEL
Categorie: POLITICS - GESJOEMEL
nws
Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist, overleden. R.I.P.
ID: 202102191301
Land: BEL
TESSENS Lucas
Om nieuwe kiezers te overtuigen trok Open VLD 50.000 € uit om de campagne van Sihame El Kaouakibi te financieren - Via particratie naar kleptocratie
ID: 202102101152
De vraag is of dit de uitzondering is in partijenland. Wij denken van niet. zie bijvoorbeeld het boek van Leo GoovaertsIn 2014 ontrafelde Wilfried Dewachter in 'De trukendoos van de Belgische particratie' het systeem dat de democratie neutraliseert. ga naar het boekAls het mechanisme nog niet duidelijk zou zijn:
Vleespot nr 1 = de partijkas, door de Staat gespijsd via de wet op de partijfinanciering;
Vleespot nr 2 = de Staat.


In 2019 hebben we een oplossing naar voor geschoven

En vergeten we niet dat de oligarchie in de politiek zijn spiegelbeeld kent in de media. Wat wij daarover denken, vindt u hier.
Land: BEL
Categorie: POLITICS - GESJOEMEL
nws
De Franse econoom Thomas Piketty heeft vandaag in de Kamer gepleit voor de opheffing van het bankgeheim en een vermogenskadaster.
ID: 202102091840


LT
Kristof Calvo (Groen) blijft lid van de Kamer maar gaat betaald bijklussen - Volksvertegenwoordiger als bijberoep of 'passe temps'
ID: 202102052030
In oktober 2020 greep hij naast een ministerpost en dat ging hij haast snotterend aan de media vertellen.
Nu gaat hij cumuleren, iets wat hij altijd anderen heeft verweten.
In 'De Afspraak' (VRT) werd hij door Isabel Albers op de rooster gelegd.
Calvo had nauwelijks weerwerk. Het bleef bij wat gebazel. Schaamte is er blijkbaar niet.
Land: BEL
Categorie: POLITICS - GESJOEMEL
LT (foto)
5 februari 2021: stil glijdt de nacht over de Maas naar Luik
ID: 202102051601
nws
Publifin/Nethys: François Fornieri treedt tijdelijk af als CEO van Mithra
ID: 202102041206
Land: BEL
Categorie: POLITICS - GESJOEMEL
LT
In Antwerpen loopt een petitie voor het laten voortbestaan van tramlijn 7
ID: 202102031859
LT
verschenen bij Arbeiderspers: Wolfstijd, Duitsland en de Duitsers 1945-1955 - Harald Jähner
ID: 202102031319

Aantal bladzijden: 503
Prijs: € 34.99
nws
Sihame El Kaouakibi (Open VLD) in opspraak: subsidies Let's Go Urban doorgesluisd naar eigen bedrijfjes ?
ID: 202102031216
De VRT gaat opvallend diep in op deze zaak. In het middagjournaal zelfs met een heus schema erbij.
Land: BEL
Categorie: POLITICS - GESJOEMEL
nws
Shell veroordeeld voor vervuiling landbouwgronden in Nigeria
ID: 202101301201
DS
Stéphane Moreau blijft in de cel in Lantin
ID: 202101281208
Land: BEL
Categorie: POLITICS - GESJOEMEL
STATISTA
Hoeveel mensen zitten er in de gevangenis in de USA ? 2.130.000 (cijfer geldig eind 2019)
ID: 202101272104
LT
Federale regering overweegt belang in Ethias te verkopen - Berichtgeving klopt niet
ID: 202101271312
Zo kopt Tijd: "De federale regering overweegt haar belang in de verzekeraar Ethias te verkopen." Maar het is wel degelijk de Staat die een belang in Ethias heeft, niet de regering. Het gaat dus om een mogelijke verkoop van collectief bezit. Nog maar eens.

zie wat men met Belfius en FPIM van plan was (is)
Land: BEL
Categorie: POLITICS - GESJOEMEL