Article

UK

Britten denken na over 'mansion tax' die 1,2 miljard pond zou moeten opbrengen

ID: 201411190236

Mansion-tax

De 'mansion tax' zou gevestigd worden op grote huizen met een waarde van 2 miljoen pond en meer. Het is een idee van Labour die hiermee de National Health Service (NHS) wil redden. In een interview zegt Labour-leader Ed Milliband dat zo'n 80% van die 'mansions' in London ligt. Daar zou het gaan over zo'n 100.000 eenheden.

Er zitten een paar adders onder gras:

1) is er nagegaan of de NHS qua kostenstructuur niet drijft op een begunstiging van hoge inkomens, met name specialisten-dokters? Deze groep grootverdieners komen haast nooit 'in the picture'. Hun lobbying moet erg efficiënt zijn.

2) Zitten de 0,1% rijksten niet te wachten op een ineenstorting van de mansion-prijzen om goedkoop in te kopen? Het zogenaamde 'buy to rent'-mechanisme: kopen om tegen een hoog rendement van het geïnvesteerde kapitaal te kunnen verhuren. Huurprijzen in London zijn - dat is bekend - bij de hoogste ter wereld.


Living high

Waarom wonen de 'superrich' graag in een hoge building in het centrum?
Een belangrijk deel van de security-uitgaven gaat naar de beveiliging van de City en de toeristische trekpleisters. (dat is ook in Parijs zo) Binnen die perimeter is het dus veilig wonen voor de 'superrich'. Laat ons dat even de 'horizontal safe perimeter' noemen. Er bestaat ook zoiets als een 'vertical safe perimeter' en dat is dan gelieerd aan het feit dat je op het gelijkvloers van een hoge building een private beveiligingsdienst kan laten postvatten. Die bewaakt tegen een relatief gunstige - want gedeelde - prijs bvb. 35 verdiepingen. Heb je een villa of een kasteel op het platteland dan lopen de security-kosten hoog op omdat je die alleen moet dragen. In een hoge building zijn straat en plebs ver weg. Verplaatsingen gebeuren vanuit de ondergrondse garage - eveneens bewaakt met geëncrypteerde beveiliging, personeel en camera's - naar de ondergrondse garages van werkplek, verwanten, vrienden of de luchthaven met VIP-entrance. Op die manier zijn veilige corridors gecreëerd. Gespecialiseerde immobiliënmakelaars spelen volop in op die trend.

Bij een terroristische luchtaanval zit je natuurlijk op de 72ste verdieping ook niet veilig.