Article

Richard Dawkins

Nieuw interview 2015

ID: 201510091421

Samenvatting:

1) Al mijn boeken hebben een atheïstische ondergrond;
2) In de USA is atheïsme een vuil woord; bij de moslims wordt een ongelovige aangeduid als 'kafir';
3) Atheïsme is geen bedreigende levenshouding;
4) Theïsme is 'big business' (commercie) in de USA;
5) Ook in het Midden-Oosten zijn er ongelovigen; maar zij denken dat ze alleen zijn; bijeenkomsten van ongelovigen zijn er gevaarlijk en dat komt dus niet voor; het internet zou hen uit hun isolement kunnen halen; er is daar een onderdgrondse beweging; op die manier zou je een 'critical mass' kunnen vinden om de machthebbers - de 'ruling majority' - aldaar uit het zadel te lichten;
6) Als ik naar de USA ga, dan concentreer ik mij op de 'Bible Belt'; de mensen die naar mijn voordrachten komen voelen en zien dat ze niet alleen zijn; dat geeft hen hoop en kracht; ook daar zou het internet 'empowering' kunnen zijn;
7) Ik ben voor onderwijs mét godsdienst maar niet als indoctrinatie; je kunt de Europese samenleving, literatuur (bvb. Shakespeare) en historie niet begrijpen als je de geschiedenis van het christendom en de Bijbel niet kent; maar de Bijbel moet dan dienen als literatuur om dingen uit te leggen, niet om de Bijbel as such als middel van indoctrinatie te gebruiken.
8) Indoctrinatie in het Midden-Oosten is vreselijk effectief; een bomzelfmoordenaar gelooft ook wat hij zegt.
9) Zeg niet van een kind 'dit is een katholiek kind', 'dit is een protestants kind', 'dit is een moslim-kind'. Laat ons ophouden met kinderen te 'labelen' er een etiket op te plakken. Het gaat om consciousness raising. Natuurlijk mag je wel zeggen: 'dit is een kind van katholieke ouders', etcetera. Daar is niks tegen. Maar als we kinderen blijven 'labelen' dan zullen we blijven zien dat in Noord-Ierland 'protestantse kinderen' stenen blijven gooien naar 'katholieke kinderen' en andersom.
10) Feminisme heeft enorm veel betekend en betekent nog steeds heel veel. Het heeft ons geleerd dat het niet netjes is om vrouwen als inferieur te betitelen. Zo zullen we protesteren als we iemand horen zeggen: 'één man één stem'.