Article

Libé 20151027

Uitgeverij Fayard plant een heruitgave van 'Mein Kampf'

ID: 201510270955

In januari 2016 zal het haatboek van Adolf Hitler tot het publiek domein gaan behoren. Fayard plant een heruitgave met commentaar. Het debat over de wenselijkheid en de ethische toelaatbaarheid van zo'n heruitgave breekt nu al los.
Onze mening: 'Mein Kampf' is een geschrift dat in de juiste historische context moet worden geplaatst. Het komt er vooral op aan die historische context niet te laten wederkeren. In een democratische en gelukkige maatschappij met kansen voor alle groepen, maakt het boek geen kans op diepgaande invloed. Een gewetenloze leider kiezen we zelf, een boek neemt die verantwoordelijkheid niet van ons weg.
Het probleem voor historici ligt hierin: hoe is het mogelijk dat Hitler aan de macht kon komen met een ideeëngoed dat gekend en ethisch verwerpelijk was? Welke groepen (nationaal en internationaal) hebben hem daarbij geholpen?
Een boek verbieden is geen oplossing. Het maakt de menselijke soort niet op slag beter of slechter. Wij kennen nog wel een paar boeken die men dan zou kunnen verbieden omdat hun auteurs of hun volgelingen vreselijke dingen hebben gedaan.
Tenslotte: het zijn de maatschappijen die drijven op en dwepen met slechts één boek in de 'bibliotheek' die we moeten vrezen. De bijbel, de koran, het rode boekje van Mao, ... Mein Kampf.