Article

AD.nl

Shell kan in Nederland voor de rechter worden gedaagd voor de gevolgen van olielekkages in Nigeria. Dochterbedrijf is geen waterdicht schot meer. Corruptie regeert in Nigeria.

ID: 201512181439

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vrijdag bepaald. De vraag of Shell ook daadwerkelijk aansprakelijk is, blijft nog onbeantwoord.
Shell betwistte in hoger beroep de bevoegdheid van Nederlandse rechters in deze zaak. De zaak tegen het Nigeriaanse dochterbedrijf zou thuishoren voor een lokale rechtbank. Het hof gaat daar evenwel niet in mee, omdat niet op voorhand valt uit te sluiten dat ook het Nederlandse moederbedrijf blaam treft.
Commentaar: Deze uitspraak is vernieuwend qua procedure. Een moederbedrijf kan zich niet langer verschuilen achter een dochterbedrijf. Zo kan een zaak worden weggetrokken van een vaak corrupt gerecht in een even corrupt ontwikkelingsland. Hieronder de (vereenvoudigde) structuur van de olie-industrie in Nigeria. De NNPC wordt geplaagd door corruptie. De bedragen die niet via de schatkist passeren belopen miljarden US-dollars.

Land: NGA