Article

DS, Bloomberg

Aramco verkoopt aandelen

ID: 200505100901

BRUSSEL (bloomberg) - Saudi-Arabië, de grootste producent van olie ter wereld, is van plan om voor het eerst aandelen in de staatsgeleide energiesector te verkopen. Zo hoopt het land zijn inwoners ervan te overtuigen in eigen land te investeren en hun geld niet in buitenlandse projecten te pompen. Saudi-Arabië maakt dankzij de hoge olieprijs recordwinsten uit de olieproductie.

HET staatsolieconcern Saudi Aramco wil aandelen verkopen in een joint venture die het samen met een buitenlandse partner zal opzetten om een nieuwe raffinaderij te bouwen. Het bedrijf is verwikkeld in ,,ernstige gesprekken'' met meerdere internationale oliebedrijven over een partnerschap in de nieuwe raffinaderij.

De installatie zal een capaciteit van 400.000 vaten per dag hebben, zei Isam al-Bayat, een directielid van Aramco, in een interview. Volgens al-Bayat zal de installatie, een investering van 5 miljard dollar, ,,hoge kwaliteitsproducten'' verkopen aan Aziatische en Europese landen en aan de VS.

Saudi-Arabië heeft vijf raffinaderijen in staatshanden en nog twee joint ventures met buitenlandse oliegroepen als Exxon Mobile en Royal Dutch/Shell. Vorig jaar nog vormde Aramco een joint venture met het Japanse Sumitomo Chemical om de Rabigh raffinaderij, met een capaciteit van 400.000 vaten, te moderniseren om zowel olieproducten als petrochemische producten te produceren. Aramco heeft ook investeringsplannen in de raffinage in India en China.

Saudi-Arabië verwerkt bijna 2,5 miljoen vaten olie per dag tot brandstof.

Ook Koeweit heeft aangekondigd dat het aandelen wil verkopen van een nieuwe raffinaderij met een capaciteit van 600.000 vaten per dag, zij het dan alleen aan inwoners van de kleine oliestaat.

De nieuwe raffinaderij wordt de grootste in de Perzische Golf. Zowat alle Golfstaten zoeken manieren om hun olierijkdom met hun inwoners te delen.

Saudi-Arabië en de andere leden van de Opec, de organisatie van olieproducerende en exporterende landen, zijn volop aan het investeren in raffinaderijen om de olietekorten wereldwijd te helpen opvangen.

Land: SAU