Article

DS, Belga

Lanxess gaat joint venture aan met ARAMCO

ID: 201509220901

Chemiebedrijf Lanxess heeft met Aramco een partner gevonden voor de kwakkelde synthetische rubberactiviteiten. Het Duitse bedrijf en de overheidsgecontroleerde oliemaatschappij van Saoedi-Arabië gaan een joint venture aan waarin ze elk de helft aanhouden. De nieuwe onderneming zal 3 miljard euro omzet per jaar draaien.

De deal moet wel nog groen licht krijgen van de concurrentieautoriteiten. De transactie zou in het eerste semester van 2016 afgerond worden. Lanxess brengt de wereldwijde rubberproductie met 20 fabrieken en 3.700 medewerkers in de nieuwe entiteit. Aramco zal voor de toegang tot de nodige strategische grondstoffen zoals aardolie zorgen.

Afname van vraag

Lanxess had de voorbije jaren een grote overcapaciteit. Dat zorgde in combinatie met een grote afname van de vraag vanuit de automobielsector voor problemen. De chemiereus kondigde vorig jaar een herstructurering aan. Illustrerend: het bedrijf verloor maandag zijn zitje in de Dax, de sterindex van de beurs van Frankfurt waarin de 40 grootste bedrijven van de beurs zitten. Immobedrijf Vonovia nam de plaats in.

Staking

Lanxess heeft ook een rubberfabriek in Zwijndrecht in het Antwerpse havengebied (Lanxess Rubber). Daar wordt net nu sinds maandagavond gestaakt omwille van een dispuut rond een werknemer die een schriftelijke vermaning kreeg. Het personeel mag van de vakbonden de site nog wel in en uit, maar contractoren niet. De fabriek telt volgens de directie zo’n 350 werknemers.

De Lanxess-groep heeft ook vestigingen in Kallo en Lillo voor tussenproducten voor kunststoffen. Op de drie sites in het Antwerpse havengebied werkten eind 2013 1.350 mensen.

Land: BEL