Article

NN

Limburgs kabelnet

ID: 199802120901

De Limburgse intercommunale Interelectra gaat de capaciteit van zijn kabelnet "verdubbelen" van 450 naar 860 MHz. Interelectra heeft met zo een 270.000 kabelabonnees één van de grootste netten in Vlaanderen. Als aandeelhouder van Telenet maakt Interelectra van de ombouw van het kabelnet gebruik om meteen ook de capaciteit op te drijven. Om op de netten naast het verdelen van radio- en televisieprogramma's ook telefonie of toegang tot Internet mogelijk te maken moet een reeks aanpassingswerken gebeuren. De details daarover kan je hier op onze website lezen.

"Wij zullen het grootste kabelnet zijn met zo'n hoge capaciteit. In die zin is dit een wereldprimeur", zegt Interelectra-voorzitter Steve Stevaert aan Het Belang van Limburg.

Telenet vraagt aan de kabelmaatschappijen, zijn voornaamste partners, een standaardcapaciteit van 450 MHz. Enkele maatschappijen, zoals Integan in Anwerpen en Havi-TV in Brabant, opteren bij een ombouw voor 650 MHz. Enkel in Leuven zal met het nieuw aangelegde net van Iverlek III en in Limburg met Interelectra naar 850 MHz. worden gegaan.

Nog dit jaar moet het kabelnet van Interelectra in Groot-Hasselt klaar zijn, aldus Het Belang van Limburg.

"Met de komst van Telenet waren we aan vernieuwing van het kabelnet toe en we hebben de nodige middelen vrijgemaakt. Het is een enorme investering, maar we hebben deze kans niet willen missen. Dit is belangrijk voor de Limburgse economie. Het is één van de middelen om van deze provincie een slimme regio te maken", aldus burgemeester Stevaert nog in de krant.

Telenet gebruikt voor zijn telefonie, Internet en andere telecommunicatiediensten 50 MHz. op de netten. Het uitbreiden van de capaciteit gebeurt vooral met het oog op nieuwe multimediadiensten. Het opzet is de informatiesnelweg nu al breed genoeg te maken, opdat ook daar geen files zouden ontstaan.