Article

Anne Liebhaberg (1955-)

650.000...

ID: 201602270031

Installatie gezien op de tentoonstelling 'Tout n'est peut-être pas réglé', 13/02 > 20/03/2016, Eghezée: Centre Culturel.

Commentaar LT: Deze installatie laat zich niet vatten in één beeld. Zij verliest aan kracht in het tweedimensionale veld. En die kracht is er wel degelijk. Daar sta je dan met vele vragen: ben ook ik één van die gebogen figuurtjes? en die witte papierrol aan het einde van de tafel, is dat de wals die ons straks verplettert? en als er één figuurtje wordt weggenomen, is het totaalbeeld dan beschadigd? Dit werk van Anne Liebhaberg brengt de filosofie op een confronterende manier binnen in de realiteit van elke dag. Plots zijn de levensvragen heel dichtbij, is er geen afstand meer tussen de anonieme 'andere' en diegene die wij zelf denken te zijn en straks niet meer zijn. Mensen op een lopende band, een digit op een tijdlijn, een vuurvliegje op een verblindend wit canvas van goedkoop wegwerppapier.
In de getoonde groep is geen communicatie aanwezig. Soms ontstaat er een opeenstapeling van figuurtjes - 'un accident de parcours' - en je komt niet te weten of dat het werk is van de kunstenaar of van een groep schoolkinderen die de tentoonstelling zonet heeft bezocht. Ik moest die dag in Namur zijn maar heel even bracht het rustige Eghezée me uit mijn evenwicht (of wat daarvoor moet doorgaan) ...