Article

NN

22 maart 1924: Lodewijk De Koninck overleden te Retie

ID: 192403220917

Lodewijk de Koninck (Hoogstraten, 30 oktober 1838 - Retie, 22 maart 1924) was een Vlaamse schrijver.

Hij studeerde aan de normaalschool te Lier en werd leraar in Antwerpen. Later werd hij een inspecteur van de Katholieke basisscholen en docent aan de normaalschool van Mechelen.

Als schrijver schreef hij gedichten die verwezen naar zijn katholiek geloof. Hij is vooral bekend van het in retorische alexandrijnen gestelde epos "Het menschdom verlost". Hij schreef ook het libretto van het oratorium Fransciscus van Edgar Tinel.

In de voorgevel van zijn huis in Sint-Martinusstraat (nr. 8) te Retie, was er vroeger het opschrift te lezen "Hier leefde en stierf dichter Lodewijk De Koninck 1924"

In Berchem werd in de Pulhofwijk een straat naar hem genoemd.

Bibliografie
Heibloemen (1869)
Krijgslied der Vlamingen (1873)
Het menschdom verlost. Tafereelen (1874)
Galerij van vaderlandsche tafereelen, opgehangen rond de wieg van P.P. Rubens (1878)
Ode aan Vondel (1879)
Verspreide gedichten (1880)
Ode aan Kiliaan (1882)
Het menschdom verlost (1883)
Het menschdom verlost. Heldendicht in twaalf zangen (twee delen op voorintekening) (vooral de geestelijkheid tekende in) (1883)
Karelslied (1884)
Hulde aan Edgard Tinel (1885)
Franciscus (libretto voor gelijknamig oratorium van Edgar Tinel, 1887)
Kerk en paus (1887)
Diest en de Heilige Joannes Berchmans (1888)
De wonderkerk van Hakendover (1896)
Het Heilig Bloed van Hoogstraten (1902)
Lofdicht over het Heilig Sacrament (1902)
Het werk der Zusterkens der Armen (?)

Land: BEL