Article

NN

Amerikaanse ambassadeur Gutman bestuurder bij Exmar

ID: 201305230718

Het gastankerbedrijf Exmar heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om Gutman een bestuursfunctie in het bedrijf aan te bieden. Topman Nicolas Saverys viseert daarbij ongetwijfeld de goede contacten die Gutman in de Verenigde Staten heeft. De man is oa. een goede persoonlijke vriend van de Amerikaanse president Obama. Saverys is van oordeel dat de Democratische Partij van Obama nog vele jaren aan de macht zal blijven. Indien de kandidaat-opvolgster van Obama, Hillary Clinton ten minste in goede gezondheid blijft.

De link van Exmar naar de Verenigde Staten toe heeft alles te maken met de langetermijnplannen die Washington heeft op het vlak van schaliegas. De Amerikanen hebben verscheidene projecten opgezet om het schaliegas te exploiteren. In Amerika zullen daardoor grote voorraden gas voor export vrij komen. Als gastankerbedrijf zou Exmar zich daar goed kunnen positioneren.

Exmar heeft toonaangevende technologie in huis voor het vervoer van gas. De schepen zijn uitgerust met de meest moderne technologie. Exmar tekende in 2012 voor een omzet van 489 miljoen dollar (+8%).