Article

Gustave Van De Woestyne

De twee lentes (1910)

ID: 191003320001
Gustave Van De Woestyne
Gent 1881 - Ukkel 1947
1910
olieverf op doek
73 x 63 cm
Inventarisnummer 2044

In het voorjaar van 1909 ruilden schilder Gustave Van De Woestyne en zijn kersverse echtgenote Prudence het landelijke Sint-Martens-Latem in voor Leuven. Net als zijn broer Karel en collega-kunstenaars als Valerius De Saedeleer en Georges Minne had hij er jarenlang gewoond en gewerkt tussen de “eerlijke boeren in Gods schone natuur”. Tot de Gentenaren het dorpje ontdekten en er massaal villa’s begonnen bouwen.
Eenmaal in Leuven bleef hij het beeld van Sint-Martens-Latem koesteren. Hij schilderde boeren, schuren, boomgaarden en het landschap van de Leie. In 1910 schilderde hij het ietwat belerende De twee lentes, ook wel De veldmuis en de stadsmus genoemd. Twee totaal verschillende vrouwen staan naast elkaar. De vrouw van ‘den buiten’, in al haar eenvoud, naast de chique dame uit de stad.

Familietafereel

Met dit tafereel verwijst Van De Woestyne naar zijn eerste bezoek met Prudence, de dochter van een Latemse boer, aan zijn broer Karel en diens vrouw in Brussel. Daarover vertelde hij later het volgende: “Er werd geavondmaald, in de grootste stilte; mijn schoonzuster bezag mijn vrouw, mijn vrouw bezag schuchter mijn schoonzuster. Mijn schoonzuster zegde haar: ‘Ge moet uw haar anders coifferen, bijvoorbeeld de chignon lager doen. Ik zal het eens doen na het souper.’ Maar mijn jonge vrouw werd rood en begon, och arme, te wenen.”

bron: KMSKA

zie ook de catalogus