Article

LT

1 juli 1911: Tweede Marokkocrisis. Pantersprong naar Agadir.

ID: 191107015511

1 July 1911

German gunboat provokes the 'Agadir crisis' with France

The Germans despatched a gunboat to the Moroccan port of Agadir to assert their rights against the French. A Franco-German settlement was negotiated, but the British were alarmed, fearing the Germans planned to turn Agadir into a naval base. As with the first Moroccan crisis in 1905, Germany only succeeded in strengthening the Entente Cordiale between Britain and France.

http://www.bbc.co.uk/history/british/timeline/worldwars_timeline_noflash.shtml (20061208)

------------------------------------------

De Agadir crisis (1911)

Er ontstond een nieuwe Marokko-crisis (de Agadir crisis) in 1911. De hoofdstad Fes werd door Frankrijk bezet met als doel een Marokkaanse opstand te onderdrukken. Duitsland was hierover opnieuw niet geïnformeerd en zag daarin opnieuw een bedreiging van zijn handelsbelangen. Duitsland stuurde daarop het oorlogsschip Panther naar Agadir.

Engeland gooide olie op het vuur in het openbaar uit te spreken dat Engeland zich nimmer van de eerste plaats onder de naties zou laten verdringen en daar desnoods een oorlog voor over had (de Mansion House rede van Lloyd George). Opnieuw dreigde er een Europese oorlog te ontstaan; Engeland mobiliseerde zelfs een aantal legeronderdelen.

Op het laatste moment werd het conflict gesust door de vredelievende houding van dan regerende Franse president Cailleux en de gematigde elementen binnen de Duitse regering die tot concessies bereid waren. Er kwam er een regeling tot stand: Duitsland erkende het Franse protectoraat over Marokko en verkreeg in ruil hiervoor een gedeelte van Frans Congo (de Marokko-accoorden).

In Frankrijk werd dit verdrag beschouwd als een overwinning voor de aanhangers van de revanche gedachte. In Duitsland was men van oordeel dat dit land het slachtoffer was geworden van een ergerlijke samenzwering omdat Engeland had getoond Frankrijk door dik en dun te steunen. Binnen de Duitse politieke kringen ontstaat daarop een stroming die aandringt op een meer agressieve houding in de buitenlandse politiek.

http://www.wereldoorlog1418.nl/oorzaken/20-tekst.htm (20070306)

Land: INT