Article

LT

film: The Insider**** (druk van concerns op media)

ID: 199900005563

Film uitgezonden op VRT op 20030411.

Amerikaanse film uit 1999 van Michael Mann. Gebaseerd op waar gebeurde feiten. Plot: Ontslagen directeur van de derde grootste Amerikaanse sigarettenfabrikant wil uitbrengen dat de tabaksindustrie cumarine toevoegt aan haar produkten om het verslavend effect van nicotine te verhogen. Het belangrijkste uit de film is echter de druk die grote concerns, zoals de tabaksindustrie, kunnen zetten op de media.

zie ook: http://www.cdc.gov/tobacco/industrydocs/docsites.htm

In de film is sprake van CUMARINE die verwerkt wordt in sigaretten om het verslavend effect van nicotine te verhogen.

Tonka is een zeer grote tropische boom met ellipsvormige bladeren en violette bloemen. De boom is inheems in Zuid-Amerika en gecultiveerd in West-Afrika o.a. Nigeria. De vrucht bevat één pit, de Tonkaboon, deze worden verzameld en gedroogd. Dan worden ze ``verduurzaamd`` door ze 12-15 uur te laten weken in alcohol en weer te drogen. Bij dit drogen vormt zich op de buitenkant van de boon een wit laagje poeder, gekristalliseerde cumarine. De ``verduurzaamde`` bonen worden hoofdzakelijk in Europa en de USA verder verwerkt. In Nederland werd de vettige substantie uit de bonen verkocht als ``taquinboter`` een insecticide tegen motten. Er wordt een absolue gewonnen door extractie van de ``verduurzaamde`` bonen. Dit is een amberkleurige, halfvloeibare massa met een zoete nootachtige geur. Vanwege het hoge cumarinegehalte is Tonka giftig en wordt derhalve niet gebruikt in de aromatherapie.

Noot LT: uit opzoekingen bleek ook dat cumarine een bloedverdunnend middel is; aangetoonde kankers bij proeven op ratten; misvormingen van de foetus bij mensen na gebruik van cumarine tijdens zwangerschap; etcetera > search for cumarine

Land: USA