Article

LT

1798: verkoop domein Sint-Andriesabdij 'het Veld': opgekocht door ridder Louis van Outryve d'Ydewalle en zijn schoonbroer Jacques de l'Espée

ID: 179800004545

In het stedelijk domein Tudor, 40 ha. groot, ligt kasteel Tudor.

Het domein situeert zich middenin de groenzone die zich ten zuidwesten van de Brugse agglomeratie uitstrekt.

Naast het statige kasteel in tudorstijl, vindt u er ook de siertuin en de kruidentuin. Er is ook de cafetaria 'Mary Tudor'. Eeuwenlang was de Sint-Andriesabdij (1098-1796) eigenaar van uitgestrekte woeste gronden langsheen de Diksmuidse Heerweg en de Doornstraat te Sint-Andries. Dit gebied werd 'het Sint-Andriesveld' of kortweg 'het Veld' genoemd. Het omvatte zeer veel heide, hakhout en bos en enkele kleine landbouwuitbatingen.

Toen Belgie na de Franse Revolutie door de Fransen bezet werd, werden de eigendommen van kloosters en abdijen openbaar verkocht als nationaal goed. Zo werd in 1798 'het Veld' opgekocht door ridder Louis van Outryve d'Ydewalle
en zijn schoonbroer Jacques de l'Espée.

Later werd dit eigendom onder beide schoonbroers verdeeld en uiteindelijk uitgesplitst in de verschillende grote groendomeinen, die we hier vandaag aantreffen zoals Ter Heide, het Duivelsnest, Beisbroek, Tudor en Sint-Anna-ter-Woestijne.

Het domein Tudor verkreeg zijn naam nadat Cécile van der Renne de Daelenbroeck er een kasteel in tudor-stijl liet optrekken. Het domein kwam in 1902 in haar bezit toen zij huwde met ridder Stanislas van Outryve d'Ydewalle,

als huwelijksgeschenk vanwege haar grootmoeder Adèle de Man.

In 1904 liet het echtpaar Stanislas van Outryve d'Ydewalle (1871-1959) en Cécile van der Renne de Daelenbroeck (1878-1949) het kasteel Tudor bouwen, naar plannen van baron Kervyn de Lettenhove.

Aannemer Verhaeghe uit Loppem voerde het werk uit. Het gezin telde negen kinderen. Vier ongehuwde dochters zouden de laatste telgen van het geslacht d'Ydewalle worden die Tudor bewoonden.

In 1981 ging de stad Brugge over tot de aankoop van het domein.

In 1984 werd het voor het publiek opgesteld en werd het kasteel uitgebaat als feestsalons. Begin 2000 kwamen de kasteelgebouwen in privé-handen.

http://www.conquistador.be/kasteeltudor/geschiedenis.html (20060527)

Land: BEL