Article

LT

28 april 1799: verkoop (openbare -) Sint-Donaaskathedraal te Brugge en vervolgens afbraak

ID: 179904289952

Sint-Donaaskathedraal (Brugge)

Van Wikipedia

(Doorverwezen vanaf Sint-Donaaskathedraal)

Ga naar: navigatie, zoek

De Sint-Donaaskathedraal te Brugge was van 1559 tot 1799 de bisschopszetel van het bisdom Brugge, genoemd naar de patroonheilige, Donatianus van Reims. De collegiale Sint-Donaaskerk was vroeger de belangrijkste kerk in Brugge en stond op de (omwalde) Burg, tegenover het stadhuis.

[bewerk] Geschiedenis

In 1127 werd in deze kerk de graaf van Vlaanderen, Karel de Goede, vermoord. Vermoedelijk werd hier ook Karel de Stoute begraven. Zijn praalgraf is echter te bezichtigen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

In 1559 richtte de paus veertien nieuwe bisdommen in in de Nederlanden, daaronder Brugge, en daarmee werd deze monumentale kerk een kathedraal.

Tussen 1794 en 1815 tijdens Franse bezetting verjoegen Fransgezinde Bruggelingen de bisschop uit de Sint-Donaaskerk. Op 28 april 1799 werd de kathedraal door het Franse regime openbaar verkocht en in het daaropvolgende jaar helemaal afgebroken. Zij werd niet heropgebouwd. Hetzelfde lot ondergingen de Sint-Michielsabdij in Antwerpen, de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Gent en de Sint-Lambertuskathedraal in Luik.

In 1834 werden de relikwieën van Donatianus (niet verwarren met Donatus) overgebracht naar de Sint-Salvatorkerk, die tot kathedraal verheven werd.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Donaaskathedraal (20070608)

Land: BEL