Article

LT

14 januari 2009: Katanga: Forrest verliest greep op Katanga Mining

ID: 200901141179

De Belgisch-Congolese zakenman George Forrest dreigt zijn belang in Katanga Mining te zien verdampen. De Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore krijgt immers zicht op een belang van 88 procent in Katanga Mining, na een financiële injectie van 265 miljoen dollar (200 miljoen euro). Dat schrijft De Tijd.

Katanga Mining is het paradepaardje van Forrest. Het bezit in Congo een van de grootste ondergrondse koper- en kobaltmijnen, de Kamotomijn in Kolwezi. Die was decennia geleden de parel aan de kroon van het Belgische Union Minière du Haut Katanga.

Belang wordt kleiner

Katanga Mining had nood aan vers geld om het hoofd boven water te houden. Glencore bood een lening van 100 miljoen dollar aan en wilde een bestaande kredietlijn van 165 miljoen dollar verlengen. Glencore zou in ruil dan wel zicht krijgen op een belang van 88 procent. De aandeelhouders van Katanga Mining hebben zopas hun fiat gegeven voor die deal.

Zo dreigt het belang van George Forrest in Katanga Mining te verwateren naar 2 à 3 procent, terwijl Forrest met een belang van 9 procent nu de tweede aandeelhouder is, na Glencore. (belga/adv)

De Morgen, 14/01/09 07u10

Land: COD