SAMPSON Anthony

De zeven zusters. Macht en invloed van de 7 grootste oliemaatschappijen. (vert. van The seven sisters:The great oil companies & the world they shaped)

vertaling Adeleide H. van Loon. ing. 383 pp. Onthullende analyse van de grootste macht ter wereld: het oliekartel van Esso (Exxon), Gulf, Texaco, Mobil, Socal, Shell en BP. Opkomst van OPEC. Citaat: "De wetenschap dat de maatschappijen het OPEC-kartel steunen, zal een voortdurende bron van verontwaardiging blijven bij het publiek." (p. 375) Het boek stelt voortdurend de vraag: wie gebruikt wie?
Sampson (3/8/1926 – 18/12/2004).
De term 'Zeven Zusters' werd gelanceerd door de Italiaan Enrico Mattei (ENI/Agip), 29/4/1906 – 27/10/1962, die omkwam in een vliegtuigcrash (geen overlevenden), hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een bomexplosie. Dit werd de roemruchte Il Caso Mattei (Gouden Palm Cannes 1972), in 1972 verfilmd door Francesco Rosi (1922-2015). In de tweede helft van de jaren 90 werd de zaak Mattei heropend en werden sporen van explosieven gevonden op de bewaarde wrakstukken. Het ging dus niet om een vliegtuigongeluk maar om een aanslag.
Commentaar LT: Wanneer we de analyses van Sampson op de huidige situatie (2015) in het Midden-Oosten loslaten dan kunnen we zeggen dat de Syrische burgeroorlog een gevolg is van het ontbreken van een overwicht van of de USA of Rusland. In de perfide geopolitieke logica laten de belanghebbenden die in een patstelling geraken, de chaos in het conflictgebied voortduren en voeden zij de destabilisatie. Dat in zo'n situatie de burgerbevolking het voornaamste slachtoffer wordt, hoeft geen betoog.

SAMPSON Anthony @ wikipedia

€ 20.0