HARLINE Craig Prof.

De verzoekingen van zuster Margriet. Het Vlaamse kloosterleven in de zeventiende eeuw. (vert. van The Burdens of Sister Margaret. Private Lives in a Seventeenth-Century Convent.)

Pb, in-8, 318 pp., kaartjes en illustraties in ZW, bibliografie. Vertaald uit het Engels door Marc Therry. Een mentaliteitsgeschiedenis uit de 17de eeuw (rond 1628), in het licht van de contrareformatie. De plaats van het gebeuren is het grauwzusterklooster Bethlehem te Leuven. Dat lag vlak bij de Sint-Geertrui-abdij
en het klein begijnhof aan de Mechelsestraat. Het NRC schreef: "Harline heeft een bijzonder boek geschreven: het is spannend als een goede roman, het levert een moeilijk te overschatten bijdrage aan de geschiedenis van de eenvoudigen en het illustreert beter dan welk theoretisch werk ook de veranderingen in de katholieke wereld in de zeventiende eeuw."
Het klooster verdween onder de Franse Revolutie (opheffing en uitdrijving in november 1796).
Bij het kaartje (p. 50) van het Aartsbisdom Mechelen lezen we dat daar meer dan 400 parochies en 150 kloosters of kloosterachtige instellingen waren gevestigd.

HARLINE Craig Prof.@ wikipedia

€ 15.0