STEINBECK John

De druiven der gramschap (vert. van The grapes of wrath - 1939)

15de druk in het Nederlands. Pb, 604 pp. De foto op de cover is van Getty Images (zie ook ons boeknummer 19760135). Uit het Amerikaans vertaald door Alice Snijder (zo staat op de frontispiece vermeld, hierover bestaat onduidelijkheid en wij menen dat nog steeds gebruik wordt gemaakt van de vertaling van Alice Schrijver).
• Het verhaal speelt zich af tijdens de Grote Depressie, de periode van grote werkloosheid in de VS na de crash van Wall Street in 1929. In de zuidwestelijke staten (Oklahoma, Kansas en Arkansas) was er bovendien de zogeheten Dust Bowl: een periode van grote droogte - jarenlang viel er geen regen - gevolgd door massale bodemerosie en woestijnvorming. Honderdduizenden mensen moesten noodgedwongen hun lap grond verlaten en zochten hun geluk in Californië. De hoofdpersonen in het boek zijn de leden van de familie Joad, pachtboeren uit het zwaar getroffen Oklahoma. Met een truck rijden ze duizenden kilometers over de befaamde route 66 naar Californië, waar het veel beter zou zijn. JS [Salinas (Californië), 27/2/1902 — NY, 20/12/1968] was een Amerikaans auteur. Met Grapes of Wrath won hij de Pulitzer in 1940. In 1962 kreeg hij de Nobelprijs voor Literatuur.
• Noot Lucas Tessens: Het 19de hoofdstuk is één lange documentaire kritiek op het grootgrondbezit, op het eigendomsrecht, op het verlies v/h contact met het land, op de agro-industrie en de monocultuur; dat alles in een ritmische, haast bijbelse taal, zo zuiver dat er geen onduidelijkheid kan bestaan over de kant die JS kiest: die van de paria's, de onderdrukten, de loonslaven, de landlozen. Duidelijk pro-New Deal. Dit boek trotseert de eeuwen.
• The Grapes of Wrath werd in 1940 verfilmd door John Ford.STEINBECK John@ wikipedia

€ 20.0