PAUWELS Jacques R.

De Groote Klassenoorlog 1914-1918 [zoekhulp: De Grote Klassenoorlog]

Paperback, in-8, 669 pp., geen illustraties, bibliografische noten, bibliografie, index/register.
Van de achterflap:
Leerde u op school ook dat de Eerste Wereldoorlog een oorlog voor de democratie was? Nochtans bestond in het Europa van 1914 bijna nergens algemeen stemrecht. Overal heerste een kleine elite van grootgrondbezittende adel en industriële burgerij. Die eerste klasse monopoliseerde de politieke, de tweede de economische macht. Maar beide deden het in hun broek voor 'de volksmassa's' en het spook van de revolutie dat hen overal volgde.

De analyse van Jacques Pauwels is onthutsend. Om een omverwerping van de heersende orde te vermijden, kwamen adel en burgerij terecht bij oorlog. Oorlog moest de revolutie en de democratisering tegenhouden. Oorlog kon ook de economische problemen oplossen die het gevolg waren van de onderlinge concurrentie tussen de grootmachten, die altijd op zoek waren naar territoriale uitbreiding voor het verwerven van afzetmarkten, bronnen van grondstoffen en goedkope arbeidskrachten.

Maar het draaide anders uit dan de elite verwacht had. In Rusland lukte de revolutie, in West-Europa waren hervormingen ten voordele van de kleine man onvermijdelijk, en in de rest van de wereld staken antikoloniale bewegingen de kop op. Toch bleef de elite dromen van een terugkeer naar de 'goede oude tijd'. Dat ontaardde in de nachtmerrie van het fascisme en een nieuwe wereldoorlog.

De Groote Oorlog zoals u hem nog nooit bekeken had.
Auteur: Jacques Pauwels, Born in Belgium in 1946, but resident of Canada since 1969.
Studies and degrees: Licenciate History, State University of Ghent, Belgium, 1969; PhD History, York University, 1976; MA Political Science, University of Toronto, 1984; PhD Political Science, University of Toronto, 1995. Lectured at various Ontario universities, including U of T, Waterloo, Guelph.
Author of numerous articles and books.


PAUWELS Jacques R.@ wikipedia

€ 34.9