VAN RENTERGHEM Tonny

Het geheim van Sinterklaas en de Kerstman. Waarin u de duistere kanten en de magische krachten ontdekt van onze oeroude heidense volksgebruiken (vertaling van When Santa was a Shaman. The Ancient Origins of Santa Claus and the Christmas Tree - 1995)

Paperback, in-8, 156 pp., illustraties, bibliografische noten, bibliografie, index/register. Wetenschappelijk onderbouwd werk van TVR (1919-2009). Noot LT: sommige journalisten doen er goed aan af en toe eens een boek te lezen; want, wat blijkt uit dit boek: de origines van Zwarte Piet zijn niet Afrikaans maar heidens-sjamanistisch (Herne/Pan). De verbinding van Sinterklaas met de heidense duistere kracht is een uitvinding van de Rooms Katholieke Kerk. De oorspronkelijke figuur van Zwarte Piet staat voor een mengsel van onderdanigheid, verleiding én ongehoorzaamheid. Bij de Sint gedroeg de 'Donkere Helper' zich slaafs en onderdanig, maar achter de rug van de heilige trok hij stiekem gekke gezichten, gedroeg zich stout, angstaanjagend, verleidend en seksueel. Hij stak de draak met de Kerk en had geen eerbied voor het gehate gezag." (p. 85)
Onder de inquisitie en het strenge calvinisme hield Zwarte Piet zich gedeisd uit angst voor de repressie.


Heel de media-heisa om niets. Of misschien wel want Zwarte Piet staat voor een rebels iemand met anarchistische trekjes. Misschien bedient 'calvinistisch rechts' zich wel van de naïviteit en de onwetendheid van 'links' om een rebelse figuur - lees: de onvoorspelbaarheid en de satire - uit de wereld te helpen. Want niets is gevaarlijker voor het status quo dan de onvoorspelbaarheid van een sater of een hofnar. Voorwaar, het wordt lachwekkend ernstig! Om toch maar te zeggen hoe goed de hedendaagse media ingelicht zijn over de folklore en de origines van volksgebruiken. En dat is geen lachertje want we betalen die media om ons voor te lichten en ze krijgen perssteun bovenop.


VAN RENTERGHEM Tonny@ wikipedia

€ 30.0