VERMEULEN Urbain

Islam en christendom. Het onmogelijke gesprek?

2de druk. Paperback, in-8, 86 pp.
Slotparagraaf: 'Aan de echte dialoog moet nog hard gewerkt worden en het zal lang duren voor een mentaliteitswijziging, in de eerste plaats bij de moslims, een einde zal stellen aan de hypocrisie die er nu heerst. Hopelijk leidt het gesprek tot meer begrip. Er wordt wel gesproken, maar elk zegt het zijne: dat is geen dialoog, dat zijn twee monologen. Of daar in de toekomst verandering in zal komen, is nog de vraag.'
UV (Oordegem, 1940 +2016) is hoogleraar islamkunde en klassiek Arabisch aan de KU Leuven en aan de U Gent. Hij is ook algemeen voorzitter van de Europese Unie van Arabisten en Islamologen.
Alhoewel dit werkje van 1999 dateert is het beslist het herlezen waard. UV werd door De Morgen gebrandmerkt als islamofoob. Dit boekje maakte heel wat controverses los. In een democratische rechtstaat - hoe onvolmaakt die ook is - kan dat gelukkig nog.
Tenslotte: wat Urbain Vermeulen in 1999-2000 niet mocht zeggen, dat mocht Etienne Vermeersch enkele jaren nadien wel; zie bvb. de uitspraken van Vermeersch zoals beschikbaar op YouTube. De media kanaliseren en censureren bepaalde meningen via hun 'agenda setting'.

VERMEULEN Urbain@ wikipedia

€ 50.0