ELLEINSTEIN Jean

Geschiedenis van het Stalinisme (vertaling van Histoire du phénomène Stalinien - 1975)

Paperback, in-8, 196 pp., illustraties, bibliografische noten. Uit het Frans vertaald door Ank Maas en Paul Syrier.
'Opnieuw trof de repressie de kommunistische partijen van de niet-Russische republieken. In Georgië, de Baltische Sowjetrepublieken (Litauen, Estland en Letland), Armenië, de Oekraïne en in de republieken van Centraal-Azië werden honderdduizenden personen gearresteerd en gedeporteerd.'

Elleinstein geeft op pagina 93 de namen van de terechtgestelde partijfunctionarissen van het Centraal Comité onder Lenin: 17 van de 26 leden werden uitgeschakeld. Elleinstein veroordeelt het Stalinisme compleet en spreekt onomwonden van de Stalinterreur.

Jean Elleinstein (1927-2002) was als historicus werkzaam aan de univ van Poitiers en was een der directeuren van het Centre d'Etudes et de Recherches Marxistes, de studiedienst van de Franse Communistische Partij - PCF. Hij wijst erop dat het eurocommunisme niet mag vervallen in de fouten van het stalinisme. Wiki: Consécutivement à l'échec de l'union de la gauche (en France) en 1977 et au rapprochement de Georges Marchais avec Brejnev, surtout de sa collaboration régulière au Figaro Magazine, on considère au deuxième semestre 1980 dans les instances dirigeantes du PCF "qu'il (Elleinstein) s'est exclu lui-même du parti" et qu'il n'est donc pas nécessaire de prendre une telle mesure.

ELLEINSTEIN Jean@ wikipedia

€ 15.0