MAZOWER Mark

Duister Continent. Europa in de Twintigste Eeuw (vert. van Dark Continent - Europe's Twentieth Century. - 2002)

3de druk. Pb, in-8, 527 pp., beredeneerde bibliografie, index.
Mazower geeft een nieuwe visie op de geschiedenis van Europa en laat zien dat fascisme en communisme vruchten zijn van het Europees erfgoed en dat de overwinning van het liberalisme en de democratie het resultaat is van toevalligheden. Uit de pers: 'Mark Mazower reconstrueert de Europese geschiedenis niet vanuit het heden. Het gaat hem er om wat er werkelijk gebeurd is. En dat beschrijft Mazower met gloed en beargumenteert hij meesterlijk', aldus de New Statesman. The Times noemde het boek 'briljant en verontrustend'.
Mazower beschrijft heel koel en afstandelijk de 'oplossingen' die men in Europa, annex Turkije, voor minderheden binnen nationale staten heeft bedacht: zelfbestuur, culturele autonomie, uitroeiïng/volkerenmoord/genocide/etnische zuivering/massamoord (Armeniërs), bevolkingsuitwisseling/bevolkingsruil of repatriatie op basis van religie (in 1923 tussen Turkije en Griekenland), verdrijving en opvang in kampen. (76-79)
En dan komt het: "Het werd op pijnlijke wijze duidelijk dat minderheden internationale bescherming tegen de nationale staat moesten genieten, wilde Europa ontkomen aan een permanente vluchtelingencrisis." (80)

MAZOWER Mark @ wikipedia

€ 25.0