PACKARD Vance

De Statuszoekers (vert. van The Status Seekers - 1959)

Hardcover, stofwikkel, in-8, 249 pp.
Wat na zovele jaren opvalt is dat Packard (1914-1996) heel raak de maatschappelijke evolutie beschreef en zelfs kon voorspellen. Hij doorzag de leugens van een gemanipuleerde wereld, het futiele van 'verwachte' gedragingen en (consumptie-)patronen. In de Statuszoekers doorprikt hij al op de eerste bladzijden een mythe: de USA was geen klassenloze maatschappij aan het worden, integendeel.
Bepaalde passages (bvb. over sexualiteit en trouwen) zijn hilarisch, ook al zijn ze gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Grapjassen zouden hieruit kunnen besluiten dat de mens een lachwekkend wezen is. Wat niet eens zo gek is ...
Over verkiezingen: "Rockefeller (...) wrong zich in vreemde bochten en hij probeerde zich op een bijna schandalige manier los te maken van zijn republikeinse etiket en van de nationale politiek en de leiders van zijn partij. In sommige van zijn advertenties werd zelfs niet vermeld dat hij toevallig de kandidaat van de republikeinse partij was. Hij deed gewoon mee als Nelson Rockefeller." (163) Het is niet uitgesloten dat het campagne-team van Donald TRUMP deze passage ter harte heeft genomen.

PACKARD Vance@ wikipedia

€ 15.0