HITCHCOCK William I.

De bittere weg naar de vrijheid. Een nieuwe geschiedenis van de bevrijding van Europa. (vertaling van The bitter road to freedom - 2008)

Hardcover, stofwikkel, in-8, 495 pp., kaarten, foto's, noten, bibliografie, register.
1944-'45: Europa wordt bevrijd. Amerikanen en Canadezen brengen kauwgom, chocola en sigaretten. De Duitsers capituleren op 8 mei in Berlijn en de Russen planten hun rode vlag op de ruïnes van het Derde Rijk. Er zit echter een vergeten schaduwzijde aan dit glorieuze verhaal. Wat gebeurde er met de 11 miljoen krijgsgevangenen en dwangarbeiders die jaren hadden vastgezeten in Duitsland? Wat waren de bevrijders met Duitsland en zijn inwoners van plan? Waarom kwam de voedselhulp aan Nederland zo laat op gang? Dit boek vertelt het andere verhaal van de bevrijding en geeft een gezicht aan hen die het slachtoffer werden van het geweld van de bevrijding. De vele verslagen van ooggetuigen en de soepele stijl van de auteur maken van dit boek een levendige en choquerende reis door bevrijd Europa.

William I. Hitchcock is een historicus, verbonden aan Yale University. Hij deed grondig onderzoek naar de bevrijding van Europa in 1945.
Recensie(s)
Waarin 'De bittere weg naar de vrijheid' zich onderscheidt van andere publicaties, is het feit dat hij niet alleen de politieke en militaire gebeurtenissen aan het einde van de oorlog beschrijft, maar diep ingaat op de humanitaire gevolgen voor de slachtoffers van het geweld van de bevrijding door de geallieerden. Wat gebeurde er met de ontelbare krijgsgevangenen in het Westen en het Oosten, de dwangarbeiders die in Nazi Duitsland verbleven, de overlevenden van de concentratiekampen, de inwoners van zowel de bevrijde als de bezette gebieden en de miljoenen vluchtelingen uit Oost- en Midden-Europa? Ook de waarnemingen en de meningen van de bevrijders worden in dit leesbare boek beschreven. Een uniek verslag van de totale verwoesting van Europa, de ontelbare doden, het onvoorstelbare menselijk leed en het begin van de Koude Oorlog. Deze nieuwe geschiedenis van de bevrijding van Europa in 1945 is een van de betere publicaties in zijn soort en geschikt voor een groot publiek.
Op de pagina's 36 en 37 worden cijfers gegeven over de burgerslachtoffers in Normandië en het Pas-de-Calais door Britse en Amerikaanse bombardementen. De bevrijding kreeg er een bittere bijsmaak.

zie ook de analyse van Peter Schrijvers over België in 1944-1945, De schaduw van de bevrijding

HITCHCOCK William I.@ wikipedia

€ 20.0