Search our collection of 12.065 BOOKS

Author
Title
Publisher
Keywords
Booknr

Search our 2.819 News Items

INDEX AUTHORS


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We found 0 books

We found 6 news item(s)

Bloomberg
Turkey agrees to pay $2.5b for 4 Russian S-400 SAMs
Edited: 201707131261
Erdogan zet daarmee de NAVO een pad in de korf.
Bloomberg
daling grondstoffenprijzen kan immigratie nog massaler maken, zegt Klaus Schwab (WEF)
Edited: 201601200104
As the crash in commodities prices spreads economic woe across the developing world, Europe could face a wave of migration that will eclipse today’s refugee crisis, says Klaus Schwab, executive chairman of the World Economic Forum.
“Look how many countries in Africa, for example, depend on the income from oil exports,” Schwab said in an interview ahead of the WEF’s 46th annual meeting, in the Swiss resort of Davos. “Now imagine 1 billion inhabitants, imagine they all move north.”
Commentaar LT: Schwab gaat er blijkbaar van uit dat bij hogere olieprijzen de Afrikaanse bevolking wél een deel van de koek krijgt. Dat valt nog te bezien ! Het grootste probleem in grondstoffen-landen zijn de corrupte regeringen die het Westen (de zogenaamd democratisch verkozen regeringen) daar in het zadel houdt. Zij bestelen hun eigen bevolking en gooien het op belasting-akkoorden met de grote maatschappijen.

zie onze nota over Chodiev en Kubla

zie onze nota over de omkoping van de Congolese premier door Serge Kubla
Bloomberg / Reuters / Telecompaper / Dow Jones
Neemt Vodafone Liberty Global (en dus Telenet) over? Op weg naar Quad-play?
Edited: 201412020123


Vodafone onderzoekt de mogelijkheden rondom potentiële overnamekandidaten, waaronder kabelbedrijf Liberty Global. Dat schrijft Reuters op basis van gesprekken met niet nader genoemde bronnen. Een eventuele acquisitie van Liberty zou grote impact hebben op de telecommarkten in diverse Europese landen. Aan de basis ligt echter de situatie in het VK, zo weet Reuters. De overname van Virgin Media, onderdeel van Liberty Global, zou een antwoord zijn op de consolidatie in het VK.
BT Group onthulde in november dat het overnamegesprekken voert met de mobiele operators EE en met Telefonica-dochter O2. Ook Hutchison Whampoa, eigenaar van het mobiele merk 3 UK, zou zijn oog op deze twee operators hebben laten vallen.

Mocht Vodafone erin slagen Liberty Global over te nemen, dan wordt het tevens eigenaar van UPC in Nederland (dat op dit moment aan het fuseren is met Ziggo en onder die naam verder gaat) en van Telenet in België.

Volgens één van de bronnen van Reuters zou Vodafone al eerder dit jaar toenadering tot Liberty hebben gezocht, maar was het gat tussen vraag en aanbod te groot.

Vodafone en Liberty Global willen niet reageren.

Lees meer ...

Last update: 20141207Lucas Tessens
Verhuis maatschappelijke zetel naar 'tax heavens' al jaren aan de gang
Edited: 201411042252

Bloomberg en andere Amerikaanse media rapporteren al jaren over het fenomeen dat grote - zelfs beursgenoteerde bedrijven - hun maatschappelijke zetel verhuizen naar belastingparadijzen. (zie U.S. Companies Beat the System With Irish Addresses) In het jargon van fiscale specialisten wordt zo'n operatie 'inversion' genoemd. Tien jaar geleden stemde het Congres van de US een 'anti-inversion'-wet om delocalisatie van maatschappelijke zetels en de daaraan verbonden belastingvlucht tegen te gaan. Die wet van 2004 (in feite een kanjer van een kaderwet die in sneltreinvaart onder de titel American Jobs Creation Act werd goedgekeurd) liet echter een serieus en niet onschuldig republikeins achterpoortje open: tijdens een 'merger' met een niet-Amerikaans bedrijf mogen de Amerikaanse bedrijven hun zetel naar elders verhuizen. In feite ondersteunde de USA op die manier rechtstreeks de jacht op (Europese) bedrijven: met de tax-reductie alleen al kon men een deel van (of geheel) de overname(-s) financieren. Dit laat zich uitdrukken in een formule (hier met een voorbeeld voor Ierland): Pp = PA - (Tusa - Teire) . Deze formule zegt niets anders dan: The price paid equals the price of the acquisition minus the difference between taxes in the USA and the taxes paid in Ireland. In sommige gevallen gaat het om miljarden dollars. Populaire bestemmingen van de verhuizers zijn Zwitserland, Bermuda, Ierland, UK.

Jacob J. Lew, de U.S. Treasury Secretary, deed op 27 juli 2014 in The Washington Post een dringende oproep om de wet van 2004 te wijzigen: Close the tax loophole on inversions. Een dringende oproep dat wel, maar de ondertoon is er een van machteloosheid. Het argument dat de gehele Amerikaanse infrastructuur (inclusief het formidabele defensiebudget) dreigt te kapseizen wanneer de gewone belastingbetaler (lees: de middenklasse) die alleen moet dragen, snijdt hout.
Anderzijds is het klaar dat de klassieke investeringstroeven zoals een hardwerkende en goed opgeleide bevolking, redelijke loonkosten, degelijk universitair onderwijs, goede wegen en havens, ondergeschikt geraken aan die ene vraag: wat is het taxpercentage in een land?

Vanuit Europees oogpunt is 'inversion' een bedreiging omdat - zoals gezegd - het taksvoordeel het wegkopen van Europese bedrijven faciliteert. Maar er is meer. Eens een multinational neerstrijkt in een EU-lidstaat en daar massaal de staatskas spijst, wordt die lidstaat als het ware een natuurlijke bondgenoot in Brussel om de op til zijnde merger niets in de weg te leggen. Wiens brood men eet, diens ... u weet wel. En omdat de concentratie van vermogens op een planetaire schaal gebeurt, is de democratische besluitvorming nationaal en internationaal in gevaar.

De verovering van de Senaat door de Republikeinen zal er geen goed aan doen.


DS, Bloomberg
Aramco verkoopt aandelen
Edited: 200505100901
BRUSSEL (bloomberg) - Saudi-Arabië, de grootste producent van olie ter wereld, is van plan om voor het eerst aandelen in de staatsgeleide energiesector te verkopen. Zo hoopt het land zijn inwoners ervan te overtuigen in eigen land te investeren en hun geld niet in buitenlandse projecten te pompen. Saudi-Arabië maakt dankzij de hoge olieprijs recordwinsten uit de olieproductie.

HET staatsolieconcern Saudi Aramco wil aandelen verkopen in een joint venture die het samen met een buitenlandse partner zal opzetten om een nieuwe raffinaderij te bouwen. Het bedrijf is verwikkeld in ,,ernstige gesprekken'' met meerdere internationale oliebedrijven over een partnerschap in de nieuwe raffinaderij.

De installatie zal een capaciteit van 400.000 vaten per dag hebben, zei Isam al-Bayat, een directielid van Aramco, in een interview. Volgens al-Bayat zal de installatie, een investering van 5 miljard dollar, ,,hoge kwaliteitsproducten'' verkopen aan Aziatische en Europese landen en aan de VS.

Saudi-Arabië heeft vijf raffinaderijen in staatshanden en nog twee joint ventures met buitenlandse oliegroepen als Exxon Mobile en Royal Dutch/Shell. Vorig jaar nog vormde Aramco een joint venture met het Japanse Sumitomo Chemical om de Rabigh raffinaderij, met een capaciteit van 400.000 vaten, te moderniseren om zowel olieproducten als petrochemische producten te produceren. Aramco heeft ook investeringsplannen in de raffinage in India en China.

Saudi-Arabië verwerkt bijna 2,5 miljoen vaten olie per dag tot brandstof.

Ook Koeweit heeft aangekondigd dat het aandelen wil verkopen van een nieuwe raffinaderij met een capaciteit van 600.000 vaten per dag, zij het dan alleen aan inwoners van de kleine oliestaat.

De nieuwe raffinaderij wordt de grootste in de Perzische Golf. Zowat alle Golfstaten zoeken manieren om hun olierijkdom met hun inwoners te delen.

Saudi-Arabië en de andere leden van de Opec, de organisatie van olieproducerende en exporterende landen, zijn volop aan het investeren in raffinaderijen om de olietekorten wereldwijd te helpen opvangen.
papierprijzen over 2002 met 11% gedaald
Edited: 200212314596
voor 2003 wordt nog een daling met 5% verwacht (schatting Morgan Stanley); Merrill Lynch verwacht daling met 7%.

Scandinavische analisten hebben daarom hun adviezen voor de grote papierbedrijven als Stora Enso en UPM-Kymmene bijgesteld; index Bloomberg daalde ook met 15%

Bron: FET 20021231