Search our collection of 11.955 BOOKS

Author
Title
Publisher
Keywords
Booknr

Search our 2.878 News Items

INDEX AUTHORS


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We found 5 books

We found 0 news item(s)

CELINE Louis-Ferdinand
Gesprekken met Professor Y
Pb, geïllustreerde cover (Haije Gemser), 126 pp. Vertaald en van 50 aantekeningen voorzien door Ernst Van Altena. Céline interviewt zichzelf over stijlvernieuwing en het gebruik daarbij van de spreektaal, de enige waarin emotie te vatten is. Tegelijk moet heel de hypocriete en valse bourgeoismaatschappij (én de Académie, én de prix Goncourt, én Gallimard) er in zijn scheldkanonnades aan geloven. Moet een schijver niet eten soms? Louis-Ferdinand Céline (Courbevoie, 27 mei 1894 - Meudon, 1 juli 1961) was het pseudoniem van de Franse schrijver Louis Ferdinand Destouches.
€ 11.0

BUY

CELINE Louis-Ferdinand
Rigodon (vertaling van Rigodon - postuum 1969)
3de druk in Nederlandse vertaling. Pb, in-8, 267 pp. Postume roman van LFC (1894-1961). Uit het Frans vertaald en van een nawoord en noten voorzien door Frans Van Woerden. Rigodon vormt samen met 'd'Un château l'autre' en 'Nord' de 'Duitse trilogie': een authentiek en verpletterend beeld van het ineenstortende Duitsland. Rigodon is de lange, bange voet- en treinreis die de van collaboratie beschuldigde Céline en zijn metgezellen (Lili, Le Vigan en de kat Bébert) van Noord- naar Zuid-Duitsland en weer terug voert. Het is maart 1945! Doel is tijdig het veilige Denemarken te bereiken. Overvolle treinen met vluchtelingen, bombardementen op tunnels en bruggen, brandende steden (Hannover, Hamburg), nazi's, gekken en invaliden, geweld en verraad. Rigodon is een provencaalse dans waarbij men passen maakt zonder ooit van zijn plaats af te komen - ein Tanz zum Tote, eeuwig thema bij Céline. In zijn geval is het een danse macabre want in Denemarken wacht hem gevangenis en ballingschap. Noot LT: De roman start met een gesprek tussen Céline en de terdood veroordeelde Belgische romancier-criticus Robert Poulet (1893-1989; schreef in 1934 'La révolution est à droite') over godsdienst en de zogenaamde superioriteit van de Europese beschaving en het blanke ras, gedoemd om te verdwijnen in de komende roes van interraciaal sexueel geweld. En verder is er chaos, die Céline dan ook maar op één manier weet te beschrijven: chaotisch van begin tot 't eind. Want de door alle -ismen opgelepelde brij laat zich enkel uitkotsen in een kleverige substantie (net zoals de fosfor waarmee de RAF alle bewegende mieren daaronder beschijt).
Céline beëindigt het manuscript op 30 juni 1961 en overlijdt de dag nadien. Als geen ander schakelt hij midden in zijn verhaal plots over naar de actualiteit: "Geëerde lezer, vergeef mij, de Kongolese zaken trekken weer wat bij, de winsten in de zak gestoken, de verliezen bejammerd, de verneukte hazen ziek op bed ... (...)" (96) C. verwijst naar het débâcle van het kolonialisme in Belgisch Congo en de perfide rol van de journalisten: "berijden alle oude paradepaarden, zwepen ze op om de grootste nonsens te komen uitkramen, leven in de brouwerij te brengen, die slapende bars wakker te schudden, (...)"
In zijn nawoord komt Van Woerden uit bij het racisme van Céline: "Het is of zijn racisme zijn uiterste consequentie heeft bereikt: de veroordeling van het menselijk ras."(243) Als het van C. afhing dan werd de reproductie van deze mislukking definitief stopgezet. Het is een idee waarmee u een tijd bezig bent, of u dat nu wilt of niet.
€ 15.0

BUY

CELINE Louis-Ferdinand [Louis-Ferndinand DESTOUCHES]
Je vriend met alle stekels uit. Briefwisseling met zijn uitgever. (selectieve vertaling van Lettres à la NRF 1931-1961)
Vertaald uit het Frans door Frans van Woerden. PB, in-8, 413 pp. Met verklarende noten, nawoord, beknopte biografie en concordantietabel op de oorspronkelijke uitgave Lettres à la NRF.
€ 25.0

BUY

CELINE Louis-Ferdinand, VERSTEEG J.A., VAN ZOEST Aart, CHAPSAL Madeleine
Bzzlletin, nr 70, november 1979: Themanummer Louis-Ferdinand Céline
Pb, 4to, 112 pp., rijkelijk geïllustreerd met foto's in ZW, facsimile van het handschrift. Bevat ook de vertaling van het ongezouten interview dat LFC gaf aan Madeleine Chapsal in L'Express van 14 juni 1957.
€ 20.0

BUY