Search our collection of 11.955 BOOKS

Author
Title
Publisher
Keywords
Booknr

Search our 2.878 News Items

INDEX AUTHORS


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We found 12 books

We found 0 news item(s)

CLAUS Hugo
In het wilde westen. De groene ridder 1.
1ste druk. Hardcover, in-12, 59 pp.
€ 5.0

BUY

CLAUS Hugo
De koele minnaar
Pb, in-8, 192 pp. 20ste druk (de eerste druk is van 1956).
€ 10.0

BUY

CLAUS Hugo
Het leven en de werken van Leopold II. 29 Taferelen uit de Belgische Oudheid.
Literaire Reuzenpocket nr 347. Pb, in-8, 136 pp.

Noot Lucas Tessens: De verkeerd begrepen boodschap van Hugo Claus
Het leven en de werken van Leopold II. 29 Taferelen uit de Belgische Oudheid - Een bespreking. Dit toneelstuk werd oorspronkelijk geschreven in opdracht van de Vereniging Nederlands Toneelverbond voor haar 100-jarig bestaan in 1970. Het toneelstuk verhaalt de collusie van Kerk, Kapitaal en Koning inzake Congo. Sommige critici vonden het toneelstuk burlesk ... Claus weerom misbegrepen! Wie de geschiedenis van de Congostaat, Belgisch Congo en Zaïre nog maar een beetje kent, weet dat Claus de historische feiten op de voet volgt. De ludieke verpakking bevat een bloedserieuze gruwel en de hele Belgische 'santeboetiek' moet er aan geloven, inclusief de Société Générale en de VS, die Leopold verkracht. Vanaf de 26ste scene neemt Claus een loopje met het tijdselement en speelt de chronologie geen enkele rol meer: zowel de tijd als de actoren zijn onbelangrijke details in een zich steeds herhalend cynisch proces van bedrog, haat, onverschilligheid en vooral ongetemde hebzucht. De banaliteit van de gevoerde politiek is een schertsvertoning die de werkelijke drijfveren maskeert. Altijd is er de koehandel, met de kardinaal en natuurlijk de paus als mediatoren in een deal met een niet al te geïnteresseerde God, die wel belooft maar gauw vergeet. Op p. 49 maakt Claus duidelijk hoe de grote buurlanden België bekijken: Duitslands beschermeling, de lijfeigene van Frankrijk, de voet aan het Europese vasteland voor de Engelsen.

Noot Lucas Tessens (20180311): De Standaard van 10 maart 2018 berichtte (in een warrig artikel) over een controverse die is ontstaan bij de voorbereidingen van een uitvoering van het toneelstuk in de KVS. Een journaliste, Gia Abrassart, verklaarde over het stuk het volgende: 'Deze satire is een pseudo-zelfkritiek op de kolonisatie. Het geeft geen enkele stem aan de gekoloniseerde slachtoffers.' Abrassart heeft er klaarblijkelijk niets maar dan ook niets van begrepen. Waarom zou Claus in een toneelstuk een stem geven aan de onmondigen van toen? Die hadden ze niet en Patrice Lumumba is vermoord omdat hij zowat de enige was die wel zijn stem liet horen en inging tegen het establishment. Overigens is het onzin een satire te lijf te gaan met zogenaamd rationele argumenten. Gia Abrassart bewijst nog maar eens dat je nog geen zinnige praat vertelt wanneer je wel een stem hebt.
€ 100.0

BUY

CLAUS Hugo
Jessica ! (roman)
2de druk. Pb, in-8, 123 pp.
€ 5.0

BUY

CLAUS Hugo
De zwaardvis
Paperback, in-8, 95 pp.
€ 5.0

BUY

CLAUS Hugo
De geruchten
Pb, stofwikkel, in-8, 224 pp. Het Kwaad is overal aanwezig en de werkelijkheid bestaat uit niet meer dan een grote stroom geruchten.
€ 10.0

BUY

CLAUS Hugo
De mensen hiernaast. Verhalen.
Pocket, 204 pp.
€ 10.0

BUY

CLAUS Hugo
De koele minnaar
Pb met flappen, in-8, 231 pp. 28ste druk (de eerste druk is van 1956). Coverillustratie van Jan Vanriet.
€ 10.0

BUY

DE ROEY Johan, CLAUS Hugo
Hugo Claus. Een poreuze man van steen
1ste druk. Paperback, 237 pp., met foto's, chronologisch overzicht, bibliografie. Reeks 'Idolen en Symbolen' nr 20.
Eerste en vroege biografie over Claus. Vlot geschreven. Wellicht hield Claus de pen van De Roey vast.
€ 10.0

BUY

KOOIJMAN Bert, CLAUS Hugo
Hugo Claus (in de reeks Ontmoetingen
Pb, in-8, 69 pp., met bibliografie. Gebaseerd op de biografie door De Roey (1964)
€ 5.0

BUY