Search our collection of 12.005 BOOKS

Author
Title
Publisher
Keywords
Booknr

Search our 2.768 News Items

INDEX AUTHORS


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We found 1 books

We found 0 news item(s)

DE BOTTON Alain
De architectuur van het geluk (vertaling van The Architecture of Happiness - 2006)
Paperback, in-8, 307 pp., illustraties, bibliografie, illustratieverantwoording, index/register. Alain de Botton (Zürich, 20 december 1969) is een Brits hedendaags schrijver en filosoof van Zwitserse afkomst.

ADB weet de gevoelens te verwoorden die bovenkomen bij het zien van een evenwichtige gevel, een mooie stoel, het licht door een raampartij op een houten vloer. Die gevoelens kennen we allemaal maar het is moeilijk ze te duiden. Beschrijven kan wel. Het heeft iets te maken met ordening, verhoudingen, perfecte geometrie, een rustig lijnenspel dat een geniale complexiteit verbergt of het vermoeden wekt dat ze aanwezig is. Onze woning moet een tegenwicht vormen: "We willen dat onze omgeving de rust en richting bewaakt die we zelf zo vaak dreigen te verliezen." (206) ADB houdt ons een ideaalbeeld voor de ogen, het is beslist geen spiegel, wel een mogelijke richting. Het is een vraag volgens welke waarden we willen leven.
Op p. 161 de villa van Malaparte. Geslaagde foto van een gang met glazen deuren en een glanzende natuurstenen vloer (foto Bernhard Leitner). Op p. 70 de traphal in Villa Savoye, Poissy (1931): je zou haast wensen dat je tekst zou meedraaien in die kolk. De trap "valt" als het ware als een sinaasappelschil uit de zoldering. Volgens kenners is het evenwel geen gemakkelijke want te steile trap. Maar zoiets is bij Le Corbusier wel meer het geval: estethiek boven gebruiksgemak. Denk maar aan de tot op vandaag heel populaire maar dure zetel LC2 (1928): mooi om naar te kijken maar de zijkussens buigen naar binnen, weg van het frame, van zodra er iemand inzit en dan zijn alle lijnen verbroken en is het meubel uit balans. Je denkt makkelijk te zitten maar wie naar je kijkt, ziet dat je helemaal fout zit, maar zwijgt. Wie naar je kijkt en zegt dat je beter op een andere stoel kan gaan zitten en die ook aanbiedt, dat is je ware vriend.
€ 10.0

BUY