Search our collection of 8.423 BOOKS

Author
Title
Publisher
Keywords
Booknr

Search our 4.846 News Items

INDEX AUTHORS


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We found 2 books

We found 0 news item(s)

NEHER F.L.
Kupfer Zinn Aluminium
Hardcover, geb., in-8, 361 pp., ill.

Interessante pagina's: 53, 85, 87, 91.€ 20.0

BUY

NEHER F.L.
Koper, tin, aluminium. Metalen maken geschiedenis (2de druk) [vert. van Kupfer Zinn Aluminium - 1940]
Hardcover, halflinnen, geen stofwikkel, geïllustreerde schutbladen (kaart belangrijkste koper-, tin- en bauxiet/bauxit-vindplaatsen der aarde), 408 pp., buitentekstplaten, chronologieën. Vertaald uit het Duits door C.J. Revier. Alhoewel pro-Duits van strekking, bevat het boek een schat aan gegevens over de drie metaalsoorten. Het Verdrag van Versailles (1919) wordt hevig aangevallen omdat de angelsaksische landen er toen in slaagden het gros van de grondstoffen onder hun hegemonie te brengen. Een nazistische kijk op de geopolitiek. De 2de W.O. was wel degelijk ook een grondstoffenoorlog.

Ter verduidelijking:
Bauxiet is een mineraal dat een belangrijk erts van aluminium vormt. Bauxiet bestaat voor een groot deel uit aluminiumoxide; daarnaast bevat het, afhankelijk van de oorsprong, ook verbindingen van titanium, ijzer, vanadium en silicium.
Bauxiet is genoemd naar het dorp Les Baux-de-Provence in het zuiden van Frankrijk, waar het in 1821 werd ontdekt door de Franse geoloog Pierre Berthier. In 1991 is de winning van bauxiet in Frankrijk gestaakt.
Bauxiet wordt verwerkt tot aluminium door het eerst om te zetten in het oxide (dit is het Bayerproces), en daaruit door elektrolyse van de smelt het metaal te maken. Dit laatste is het Hall-Héroult-proces en het is een zeer energie-intensief proces; daarom worden aluminiumfabrieken vaak naast elektriciteitscentrales gebouwd.
In 1915 werd in Suriname bauxiet ontdekt. De opbrengst uit bauxiet is een van de belangrijke inkomstenbronnen voor de Surinaamse staat.
In de Europese Unie is Griekenland de enige staat met economisch winbare bauxiet in de bodem. In 1924 werd er 'arm ijzererts' gevonden dat enkele jaren later werd herkend als bauxiet. In 1934 begon de industriële verwerking.
Anno 2010 is Australië de grootste leverancier van het mineraal.
Bron: wiki (20190502)
€ 25.0

BUY