Search our collection of 12.066 BOOKS

Author
Title
Publisher
Keywords
Booknr

Search our 2.818 News Items

INDEX AUTHORS


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We found 1 books

We found 0 news item(s)

SCHENK V.W.D. Dr
TUSSEN DUIVELGELOOF EN BEELDENSTORM - Een studie over Jeroen Bosch en Erasmus van Rotterdam
1ste uitgave. Kartonnen cover, in-8, 140 pp., illustraties in ZW. Victor William Damian Schenk was psychiater.
Bosch (1450-1516) en Erasmus (1466-1536) waren tijdgenoten. Erasmus' 'Lof der Zotheid' was beïnvloed door het werk van Bosch. Woord- en beeldkunstenaars werken complementair en versterkend. Sebastian Brant (1457/58-1521) behoorde eveneens tot de kritische generatie die de spot dreef met de menselijke sotternijen; hij schreef 'Het Narrenschip' dat dan weer door Albrecht Dürer (1471-1528) werd geïllustreerd. Hier een voorstelling van de 7 hoofdzonden (Madrid, Museo del Prado), lange tijd aan J. Bosch toegeschreven maar deze stelling kon niet worden weerhouden. Dat maakt het niet minder waardevol.

En hier zijn ze dan: Woede (Ira), Afgunst (Invidia), Hebzucht (Avaricia), Onmatigheid (Gula), Luiheid (Accidia), Wellust (Luxuria) en Ijdelheid (Superbia).
Als geen van deze zonden u ooit bezochten, dan bent u waarschijnlijk geen mens. Vandaag laten Luxuria en Avaricia zich danig gelden en rusten onze politici in het land van Accidia en Superbia. Zo vaart ons narrenschip op de zotte golven naar storm. Zeg mij, waar is Utopia?€ 15.0

BUY