Search our collection of 12.064 BOOKS

Author
Title
Publisher
Keywords
Booknr

Search our 2.820 News Items

INDEX AUTHORS


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We found 5 books

We found 0 news item(s)

VANGROENWEGHE Daniel
Rood Rubber - Leopold II en zijn Kongo
Paperback 351 pp. First edition. Illustraties, foto's, kaarten, uitgebreide bibliografie en index. Noot Lucas Tessens: de aanklacht tegen het koloniaal beleid van Leopold II in de Etat Indépendant du Congo - Kongo Vrijstaat (1885-1908); een gruwelijk en ophefmakend boek. Het maakt ook meteen duidelijk dat een groot aantal onwaardige historici en journalisten in de voorafgaande decennia schaamteloos het spel van het medeplichtige stilzwijgen hebben gespeeld. Mede daardoor was het mogelijk dat de publieke opinie op 30/6/1960 heftig reageerde op de 'schandalige' toespraak van Lumumba. De weg lag toen breed open om de eerste premier van het onafhankelijke Congo te demoniseren en vervolgens uit de weg te ruimen (liquider) en het rijke Katanga af te scheiden o.l.v. de breedglimlachende Tshombe. DV (°1938) ging op 19/9/2007 op emeritaat. In 2005 publiceerde hij nog 'Voor rubber en ivoor'
€ 20.0

BUY

VANGROENWEGHE Daniel
Rood Rubber - Leopold II en zijn Kongo
Paperback 351 pp. 1ste druk. Illustraties, foto's, kaarten, uitgebreide bibliografie en index. Ingeleid door J. Vansina. Noot Lucas Tessens: de aanklacht tegen het koloniaal beleid van Leopold II in de Etat Indépendant du Congo - Kongo Vrijstaat (1885-1908); een gruwelijk en ophefmakend boek. Het maakt ook meteen duidelijk dat een groot aantal historici en journalisten in de voorafgaande decennia schaamteloos het spel van het medeplichtige stilzwijgen hebben gespeeld. Mede daardoor was het mogelijk dat de publieke opinie op 30/6/1960 heftig reageerde op de 'schandalige' toespraak van Lumumba. De weg lag toen breed open om de eerste premier van het onafhankelijke Congo te demoniseren en vervolgens uit de weg te ruimen (liquider) en het rijke Katanga af te scheiden o.l.v. de breedglimlachende Tshombe, de lieveling van de Belgische huisvrouwen.
€ 30.0

BUY

VANGROENWEGHE Daniël
Leopold II & Kongo. Het evenaarsdistrict en het kroondomein 1885 - 1908 (Titel later gewijzigd in Rood Rubber)
Hardcover, gebrocheerd, 8vo, typoschrift, 403 pp, index, bibliografie, kaarten, histogrammen, 2e uitgave. Voorwoord van Prof. J. Vansina (Univ. van Wisconsin). Privé uitgave (2de uitgave)(vond de auteur geen uitgever voor zijn onthullend boek?!), voorafgaand aan "Rood Rubber", in hetzelfde jaar uitgegeven bij Elsevier. DV sloot de kopij van de inleiding af op 26/2/1985. Diepgaand gedocumenteerd door 10 jaar research en materiaal uit 20 archieven. Deze studie doet tot op de dag van vandaag stof opwaaien!
€ 15.0

BUY