Search our collection of 12.064 BOOKS

Author
Title
Publisher
Keywords
Booknr

Search our 2.820 News Items

INDEX AUTHORS


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

We found 2 books

We found 0 news item(s)

van Ypersele de Strihou Anne
Astrid 1905-1935
Wrappers ill., 175 pp. Tentoonstellingcatalogus, Koninklijk Paleis Brussel, 23/7/1985-15/9/1985. Illustraties: foto's in ZW en kleur. Van januari tot maart 1933 maakten Astrid en Leopold een studiereis door Congo. Volgens zijn secretaris, Robert Capelle, zei de kroonprins bij zijn terugkeer: "Ik beweer, zoals mijn vader, dat het landbouwbeleid in Congo in staat van failliet verkeert. De toestand van de inheemse bevolking is er sedert een kwarteeuw geenszins op verbeterd. En nochtans is zij de traditionele eigenaar van het land. (...) Ik weet dat deze ideeën niet door alle middens gunstig onthaald worden ... maar niemand kan mij beletten mijn gevoelens hieromtrent te uiten: Wij zijn in Congo voor het welzijn van de Zwarte, niet om enkele individuen te verrijken." (p. 124)
€ 10.0

BUY

VAN YPERSELE DE STRIHOU Anne en Paul, SCHÖLLER Andre, Grootmaarschalk van het Hof (Woord vooraf)
LAKEN, een huis voor keizer en koning [Schoonenberg] [Schönenberg]
Hardcover, gebonden in groen linnen met goudopdruk op de rug, geïllustreerde stofwikkel, geïllustreerde schutbladen, in origineel foedraal/slipcase, grote 4to, 365 pp. met ingekleefde kleurprenten en ZW-platen. Uit het Frans vertaald door Bart Mesotten.
Op basis van archiefstukken en unieke foto's en documenten verhaalt dit luxueuze werk hoe het paleis (toen bekend als kasteel Schoonenberg/Schönenberg en in 1782-1784 voor de landvoogdes van de Oostenrijkse Nederlanden, aartshertogin Maria-Christina) onder sekwester werd gesteld, door La Terrade werd aangekocht met de bedoeling het af te breken (zijn specialiteit: cfr. abdij van Villers), hoe Napoleon Bonaparte het liet inkopen en vervolgens liet restaureren en bemeubelen. Bijzondere aandacht gaat naar de wandtapijten. Napoleon bemoeide zich in detail met de inrichting, wat tevens iets zegt over zijn zin voor strakke werkorganisatie. Ook de kille psychische kant van N. wordt belicht: zijn reactie op het overlijden van zijn kleindochter. Keizerin Marie-Louise verbleef er in 1811. Zowel inhoudelijk als qua afwerking is dit een keizerlijk boek.
€ 120.0

BUY