LAUWERS Frans (woord vooraf door Burgemeester Leona Detiège)
De Keyserlei 125 jaar.
Softcover, pb, 8vo, 104 pp., rijkelijk geïllustreerd

Book not available

LAUWERS Frans
Oud Sint-Anneke herleeft. Een historische wandeling op de linker Scheldeoever met aan de overzijde de Antwerpse stad; geïllustreerd met oude prentbriefkaarten en vergeelde foto's.
Gesigneerd door de auteur. Or. linnen met stofwikkel, 163+1 pp. 24x17cm. Rijkelijk geïllustreerd in ZW: foto's, postkaarten, plannetjes.
De meeste toeristen kennen het niet of hebben er alleen maar over gelezen in reisgidsen: het Sint-Annastrand. Dit strand is vernoemd naar het voormalige dorp Sint Anna dat tot het begin van de vorige eeuw te vinden was op de linkeroever. Hier kwamen de Antwerpenaren vroeger al met de veerboot naartoe om van de befaamde mosselen op Sint-Anneke te genieten. Hier vond je de inmiddels verdwenen prachtige mosselhuizen Bélvedere en Kursaal.
Het dorp dat in 1923 bij de provincie Antwerpen gevoegd werd (voorheen hoorde het bij Oost-Vlaanderen) is in de periode 1923 tot 1955 geheel verdwenen. Het enige dat overgebleven is, is het wandelpad dat langs het huidige Sint-Annastrand loopt.
Op het einde van WO II was hier het repatriëringskamp van het Amerikaanse leger gevestigd onder de benaming TOP HAT (officieel: ‘Headquarters, United States Staging Area, Antwerp, Belgium, APO 562′).
Grond werd onteigend en het gebied werd opgespoten met een laag van zo'n drie meter zand. Onder het gras op de Linkeroever vind je nog steeds resten van het voormalige dorp Sint-Anna. De nieuwe Linkeroever is een ruim opgezette wijk met voornamelijk flatgebouwen, veel groen en brede lanen. De nieuwe generaties Antwerpenaren weten niet beter, maar vroeger hebben veel bewoners met weemoed teruggedacht aan het oude dorpje Sint Anneke. Op oude kaarten vindt men ook het toponiem Vlaams Hoofd (Vlaamsch Hoofd).
Binnen afzienbare tijd (?) zal de grond van Sint-Anneke opnieuw omgewoeld worden voor de aanleg van de omstreden Oosterweelverbinding.

Book not available

LAUWERS Frans
Antwerpen. Een terugblik. 't Is beter hier dan hiernaast
Laminated hardcover, 4to, 96 pp. Boordevol foto's.

Book not available