DE MONTAIGNE Michel, [= Michel Eyquem]
Op dood of leven - Essays (vertaling van Essais - 1580)
Hardcover, stofwikkel, kleine in-8, 180 pp., met verklarende noten, index/register. Meesterlijk uit het Frans vertaald door Hans van Pinxteren, die daarmee tegemoet komt aan de wens van Montaigne: 'Ik wil dat men mij ziet in mijn eenvoud, gewoon zoals ik ben, ongedwongen en zonder opsmuk.' Dat is zonder meer 'savoir vivre' en u moet eens nagaan hoe ver we daarvan af staan.
de Montaigne (1535-1592) worstelt hier met de centrale vraag: wat moet mijn houding zijn in dit leven tegenover de dood? Een mogelijk antwoord is dan: Filosoferen is leren hoe je moet sterven, het beroemdste essay van M.

Inhoud:
ten geleide
men kan pas na onze dood over ons geluk oordelen
filosoferen is leren hoe je moet sterven
een gewoonte op het eiland Cea
hoe je over andermans dood moet oordelen
over de ervaring
verklarende noten
register


Deze wil ik u niet onthouden:
Ervaring baart kunst door veel oefening
En het goede voorbeeld wijst ons de weg


Noot LT: Montaigne pleit voor de interpretatie: 'En mensen die denken dat ze paal en perk kunnen stellen aan onze geschillen door ons te willen houden aan de letter van de bijbel, zijn niet serieus te nemen.' (74) Het is dan goed even stil te staan bij de woelige tijd waarin M. leefde en te bedenken dat ook toen - net als nu - fundamentalisten tegenover meer bedachtzame mensen stonden. En ook de wetten - die eindeloze vloed - kunnen er niet voor zorgen dat de verscheidenheid in het menselijk doen en laten vermindert. 'Er bestaat weinig verband tussen ons handelen - dat voortdurend aan veranderingen onderhevig is - en de vaste, onveranderlijke wetten.' (75) 'Wij verduisteren en begraven het gezond verstand.' (78)
Als dit bij u een belletje doet rinkelen, dan bent u bij de Montaigne aan het juiste adres. Driehonderd jaar later zou Jhering hieruit putten om zijn 'Der Kampf um's Recht' (1872) neer te zetten. De wetten en het recht presenteren zich als een Januskop: voor de ene schijnen zij vrede te brengen, voor de andere strijd. Voor de ene de status quo, voor de andere de onderdrukking. En verder 'Al wat zo fijn verdeeld is als stof valt ten prooi aan de verwarring'. (76) Het had gisteren kunnen geschreven zijn ... en morgen en overmorgen. Moet ik nog zeggen dat wij dit werkje aanbevelen?

hier vindt u de biografie door Peter Burke
Wij plaatsen dit boek in onze categorie LITERATURE WORLD.

Book not available