FORGIONE Francesco
Maffia Export: Hoe 'Ndrangheta, Cosa Nostra en Camorra de wereld hebben gekoloniseerd (vertaling van mafia export - 2009)
Paperback, in-8, 326 pp., kaarten van het parcours van de drugshandel wereldwijd, geocriminele kaarten van de families, bibliografische noten, nominatieve lijst van maffialeden die op de vlucht ('geseind') zijn (waren), index/register.
Forgione was voorzitter van de Italiaanse parlementaire onderzoekscommissie (2006-2008) naar de maffia. Een moedig en beangstigend boek dat niet vlot leest maar wel een diepgravend naslagwerk is.
In Maffia Export schetst Francesco Forgione, de voormalig voorzitter van de Italiaanse parlementaire onderzoekscommissie naar de maffia, een verontrustend beeld van de internationale verspreiding van de Italiaanse misdaadsyndicaten. Hij beschrijft hoe de Cosa Nostra, de Camorra en de 'Ndrangheta een bloeiende internationale drugshandel hebben opgebouwd.
Forgione brengt in beeld hoe maffiafamilies zich overal op de wereld hebben gevestigd; soms doordat halve dorpen zich vanuit Zuid-Italië verplaatsten: in Duitsland, België, Nederland, Spanje, Frankrijk en Engeland, maar ook in Noord-Amerika en Australie;. En hij laat zien dat hun invloed zich soms uitstrekt tot de hoogste regionen van politiek en bedrijfsleven.
Het is geïllustreerd met kaarten die de internationale verspreiding van de maffia weergeven.

In 1993 waarschuwde Fabrizio Calvi in 'Het Europa der peetvaders' reeds voor de wereldwijde vertakkingen van de maffia. Ook toen prijkte op de cover een octopus.
Er bestaan ook boeken (het ene al beter dan het andere) over de Turkse maffia, de Marokkaanse maffia, de Russische maffia, etcetera.
Maar de maffia is niet enkel aan narcotica te koppelen. Zowat in elke economische sector is 'een' maffia aan de slag gegaan: sport (match fixing, doping, omkoping), voedselindustrie, vleesindustrie (hormonen), afvalverwerking en illegaal storten, landbouw (subsidies en pesticides), bankwereld (witwassen), immobiliën (bouwovertredingen, bedrog, geknoei met cement- en betonsamenstelling, automobielindustrie (uitlaatgassen, prijzen in het dealercircuit, ...), ... Om dan nog te zwijgen over de cybermaffia. Zelfs in de wetenschappelijke wereld wordt geknoeid met onderzoeksresultaten. Last but not least is er de politieke maffia die in bepaalde landen de verkiezingsresultaten vervalst of via 'fake news' doet geloven dat ze vervalst zijn.

€ 25.0

BUY