
Pb, knappe cover van GAL, in-8, 352 pp. Een feodale burcht’, zo werd de Generale Maatschappij door de Benedetti gedoodverfd. ‘Waarom heeft hij er dan zoveel geld voor over?’, repliceerde Davignon gevat. In de wereldpers slaat de nationale holding intussen een belabberd figuur. De Generale rust op haar lauweren en is niet aangepast aan haar tijd, zo luidt het en de Benedetti dient zich handig aan als redder in nood. Nu het stof van de raid op de Generale is gaan liggen, blijven een aantal vragen onbeantwoord. Wat heeft het ‘dynamische kapitalisme’ méér te bieden? Is er een strategisch verschil tussen het Europa 1992 van de Benedetti en dat van Lamy en Davignon? Rest de arbeidersbeweging geen andere weg dan de keuze tussen varianten van kapitalistische strategieën? Allemaal vragen met een lange geschiedenis, die met name de socialistische arbeidersbeweging bezighouden vanaf haar oorsprong. Dit dossier onderzoekt vooral de structurele evoluties. Pro memorie: In de Europa 92-holding zaten: de Benedetti, Leysen, Cobepa, Shearson Lehman (American Express groep) en Nestlé (zie p. 246).
Kritiek Lucas Tessens: Over de origine van de GMB vernemen we bitter weinig. Enkel op p. 16 wordt verwezen naar de domeinen als kapitaalinbreng.
Zo wordt voorbijgegaan aan de putch van Willem I en de persoonlijke verrijking die hij door van Hoogendorp & Co in de grondwet liet inschrijven en in 1822 realiseerde ten koste van de staatsdomeinen (te beschouwen als collectieve eigendom) van België. Grootgrondbezit werd alzo van de ene op de andere dag kapitaal. Het is de grote verdienste geweest van Michel Maziers om klaarheid te scheppen in dit gesjoemel van de Nederlandse vorst. Het Zoniënwoud speelt in het hele verhaal een sleutelrol.