

44 scans of maps of Africa, the Congo Independent State of Leopold II and of the Belgian Congo: political, infrastructure, railways, rivers, airlines, border corrections, banks, city plans, catholic missions in 1908 ... All scans produced at high resolution of 600 dpi. JPEG-files. An image bank of more than 110 Mb.
The build up of the filenames is as follows: the year of the map _ explanation _ reference to the source: for example: 19490000_ElisabethvilleStadsplan_19490008. This means a city map of Elisabethville dated 1949 and the source is book/document with number 19490008 in the MERS database.
We use WeTransfer to send you the files of this Congo Image Bank: simple, fast and safe.

Ongoing research & scanning project by MERS Antique Books Antwerp.
Voor elke bestelling doneren wij 20 euro aan Artsen zonder Grenzen.

For every order we donate 20 euros to Doctors without Borders.

BUY

Bio: Hector-Henri Malot dit Hector Malot, né le 20 mai 1830 à La Bouille, non loin de Rouen, et mort le 18 juillet 1907 à Fontenay-sous-Bois, est un romancier français.
BUY

Pb, 4to, 191 pp.
BUY

Referentiewerk. Vooral de opname van periodieken is verfrissend.
BUY

BUY

see also the biography by Ortiz

BUY

Vernoemde abdijen en kloosters:
Abdij van Munsterbilzen (adellijk vrouwenstift) (55)
Stichtingen van kloosters door de benedictijnen in Sint-Truiden, Aldeneik (nabij Maaseik), Susteren en Munsterbilzen. (55)
De graven van Loon stichtten ook zelf abdijen waarover zij de voogdij uitoefenden:
Averbode (norbertijnen, 1134),
Herkenrode (cisterziënzerinnen, 1192),
Rummen (cisterziënzerinnen, 1233/1234),
Zelem (kartuizers, 1329).
Daarover schrijft Vaes: 'Vroomheid was daarbij niet steeds hun enige motief' (55) maar gaat er verder niet op in.
Later volgden er in de Loonse en Luikse steden nog heel wat kloosters van bedelorden: franciscanen, augustijnen, dominicanen.
Na het Concilie van Trente (1545-1563) - bedoeld om het protestantisme in te dijken - zagen nog meer kloosters het daglicht.
Abdij van Sint-Truiden (Sint-Trudo), gesticht in 650.
Klooster van de franciscanessen-tertiarissen te Achel. (61)
Klooster van de paters augustijnen binnen de muren van Hasselt. (61)
Duitse Ridderorde. (66-72)
Pro memorie (van p. 123):
Tijdens de Luikse Omwenteling werd Prins-Bisschop Cesar van Hoensbroeck in augustus 1789 verjaagd maar besteeg opnieuw zijn troon in februari 1791, dat met hulp van de Pruisische troepen. Zijn opvolger, François de Méan, sloeg eind 1792 op de vlucht maar keerde met hulp van de Oostenrijkers terug voor een korte periode: maart 1793 tot juli 1794. Hij was de laatste Prins-Bisschop van Luik en laatste graaf van Loon.
Op 31 augustus 1795 hief de Franse overheid het graafschap Loon en het Prinsbisdom Luik op als wereldlijke en geestelijke instellingen. Het prinsbisdom en het graafschap gingen op in de departementen Ourthe, Nedermaas en Samber en Maas.
De Boerenkrijg kon het tij niet keren.
BUY


Op de cover het befaamde schilderij van Jan Verhas, De parade der scholen (1878).
Beantwoordt wel de vraag 'van waar komen we inzake onderwijs?', niet 'waar gaan we naartoe?'.
BUY

Beknopte bibliografie Rutger Tijs:
CAMPS K., HIMLER A., VAN DEN BROECK P., DAEMS G., TIJS Rutger, HERMAN D., Antwerpen 1830-1980, Antwerpen, 1980
DE NAVE Francine, TIJS Rutger, HIMLER Albert, VERMEYEN Armand, e.a., Een stad groeit. Eenheid in verscheidenheid. Tentoonstellingcatalogus, 7 juli - 26 september 1984. Stadsfeestzaal Antwerpen., Antwerpen, Stadsbestuur, 1984.
TIJS Rutger, DECAVELE Johan (redactie), BEERNAERT B., EEMAN M., PIERARD C., HEYMANS H., STROOBANTS A., LOOSEN A., VAN DE VEN R., Architectuurtekeningen uit de historische steden van België - Dessins architecturaux des villes historiques de Belgique, Brussel?, Vereniging van Historische Steden van België, 1985.
TIJS Rutger, Antwerpen. Cultuurhistorische synthese van een kunststad, Gent, Mens en Cultuur, 1991.
TIJS Rutger (fotografen: Joris Luyten, Hugo Maertens, Bart Cloet)
Tot cieraet deser Stadt. Bouwtrant en bouwbeleid te Antwerpen van de middeleeuwen tot heden. Een cultuurhistorische studie over de bouwtrant en de ontwikkeling van het stedebouwkundig beleid te Antwerpen van de 13de tot de 20ste eeuw., Antwerpen, Mercatorfonds, 1993
UYTENHOVE Pieter (Edit.), LOMBAERDE Piet, TIJS Rutger, e.a., Tussen kant en wal. De 19de-eeuwse gordel van Antwerpen: elementen voor een cultuur van de stad. , Antwerpen, Antwerpen 93 - Open Stad, 1993.
TIJS Rutger Dr (tekst), PAUWELS Oswald (fotografie), Renaissance- en barok-architectuur in België. Vitruvius' erfenis en de ontwikkeling van de bouwkunst in de Zuidelijke Nederlanden van renaissance tot barok., Tielt, Lannoo, 1999.
TIJS Rutger Dr, Antwerpen: Historisch portret van een stad, Tielt, Lannoo, 2001.
TIJS Rutger, De andere Rubens. Activiteiten/Interesses/Leefwereld, Leuven, Davidsfonds, 2004.
DE NAVE Francine barones, TIJS Rutger Dr, Het Complex woning-ateliers-museum Plantin-Moretus. Bouwgeschiedenis, Antwerpen, 2005
TIJS Rutger, Antwerpen. Atlas van een stad in ontwikkeling, Tielt , Lannoo, 2007.
BUY

From the backcover:
The great art historian Erwin Panofsky once said: "There is no substitute for information"
BUY


In the early twentieth century, the worldwide rubber boom led British enterpreneur Lord Leverhulme to the Belgian Congo. Warmly welcomed by the murderous regime of King Leopold II, Leverhulme set up a private kingdom reliant on the horrific Belgian system of forced labor, a program that reduced the population of Congo by half and accounted for more deaths than the Nazi holocaust. In this definitive, meticulously researched history, Jules Marchal exposes the nature of forced labor under Lord Leverhulme's rule and the appalling conditions imposed upon the inhabitants of Congo. With an extensive introduction by Adam Hochschild, Lord Leverhulme's Ghosts is an important and urgently needed account of a laboratory of colonial exploitation.

see also other books by Jules Marchal
BUY

BUY


L'ouvrage est complété avec les plans pré-cadastraux des différents arrondissements en 1782; un vrai atout.
Philippe Mellot, né le 7 octobre 1959 à Paris, est un journaliste et auteur, spécialiste de bandes dessinées ainsi que du Paris des XIXe et XXe siècles.
BUY

BUY


Enkele trefwoorden: krotten (35), WC's (60-61), onaangepasten (100), asocialen (121), tuindorpen (128), WO II en concentratie en deportatie van joden (138), Asterdorp en Zeeburgerdorp (139-140), eindbalans 1945 (140). Uiteraard is Arie Keppler een spilfiguur in de woonproblematiek en de woningnood in Amsterdam.
De situatie tijdens WO II en het schipperen van de administratie wordt goed beschreven. Ook de hongerwinter 1944-1945 komt aan bod.
Noot Lucas Tessens:
Met Auke Van der WoudKoninkrijk vol sloppen. Achterbuurten en vuil in de negentiende eeuw (2010) kunnen we de vraag stellen of er een welvarende maar gemummificeerde stad is geschapen. Hoe ver is te ver in een stedelijk saneringsbeleid? Hoe zindelijk, gestroomlijnd, parallel, overzichtelijk en uniform moet de stad worden eer je ze verlaat met een gevoel van verveling en angst voor 'Gleichschaltung'?
En waar stopt de privatisering van de ruimtelijke invulling door projectontwikkelaars? Schopt het stadsbestuur de urbanisatieproblemen niet van zich weg om de politieke verantwoordelijkheid niet te moeten dragen?
BUY

Op pp. 499-501 geeft LVM lijst van belangrijke momenten in de geschiedenis van de Europese Unie.
Luuk Van Middelaar (1973) is filosoof en historicus.
BUY

BUY

BUY


LES ROUGON-MACQUART - Histoire naturelle et sociale d'une famille sous le Second Empire.
Bevat (in chronologische volgorde van verschijnen) de volgende titels:
1 La Fortune des Rougon
2 La Curée
3 Le Ventre de Paris
4 La Conquête de Plassans
5 La Faute de l'Abbé Mouret
6 Son Excellence Eugène Rougon
7 L'Assommoir
8 Une page d'amour
9 Nana
10 Pot-Bouille
11 Au Bonheur des Dames
12 La Joie de vivre
13 Germinal
De romanschrijver, de voortrekker van de naturalistische beweging, had een missie: de realiteit zo dicht mogelijk benaderen. Als journalist gaat Zola op zoek naar documentatie, bestudeert hij naslagwerken, zowel economische, zoals het werk van Yves Guyot, als technische, zoals het werk van Amédée Burat of Louis Simonin. Hij raadpleegt ook medische werken over de ziektes van mijnwerkers en publicaties over het socialisme. Hij gaat hier zelfs voor ter plaatse. De staking van de mijnwerkers van de Compagnie d’Anzin op 18 februari 1884 biedt hem de gedroomde kans een sociale beweging in het echt te observeren. (bron: https://www.chm-lewarde.com/nl/6771-2/ - 20210205)
14 L'Euvre
15 La Terre
16 Le Rêve
17 La Bête humaine
18 L'Argent
19 La Débâcle
20 Le Docteur Pascal
BUY


zie ook ons schema over de structuur van ISIS/IS/DAESH en de parallellen met de georganiseerde misdaad
BUY


De joodse wijk kreeg het uiteraard het hardst te verduren; deze wordt (werd) grosso modo omsloten door De Keyserlei, Turnhoutsebaan, Plantin en Moretuslei, Belgiëlei, Mechelsesteenweg en Frankrijklei.

Noot Lucas Tessens:
In het 54ste hoofdstuk, tevens het Epiloog, formuleert HVG zijn 20 heldere stellingen. Zo brengt hij de situatie in 1942 in verband met een mogelijke geachte compromisvrede, een cruciaal aandachtspunt in zijn betoog.
De afwachtende houding die de regering Pierlot in Londen aanhield, konden de lokale bestuurders in België zich niet permitteren. De creatie van Groot-Antwerpen (1/1/1942) bracht de politiediensten onder één commando. Dat vergemakkelijkte grootscheepse jodenrazzia's. De Antwerpse politieschool leidde vanaf mei 1942 kandidaat-agenten op om 'oordeelloos' (Befehl ist Befehl) op te treden.
Het stadsbestuur (o.l.v. burgemeester Delwaide) werkte actief mee aan de voorbereiding van de jodenrazzia's, die o.m. plaatsvonden op 22-23 juli 1942 en in de nacht van 12 op 13 augustus 1942. PdK Baers reageerde niet op de razzia's.
De politieagenten bevonden zich in een penibele situatie, gewrongen tussen plicht en geweten. En was het wel mogelijk om gewetensvol zijn plicht te doen? En was wat de vrouw thuis voorhield, 'Ge kunt zien da g'uw job nie verliest!', niet het sterkste argument om 's morgens toch maar in uniform de deur uit te stappen en enkele wijken verderop deuren te gaan instampen.
Volgens Van Goethem zijn de cijfers over de deportatie van joden uit Antwerpen aan herziening toe; ze zouden lager liggen dan 68 procent, zoals tot nu werd aangenomen. Vanaf november 1942 (El Alamein) verhoogde in België de tegenstand tegen het Duitse militair gezag. Ook de regering Pierlot ging voor de 'onvoorwaardelijke overgave van Duitsland'. Overigens zijn de repressiewetten (17 december 1942) van de regering Pierlot strijdig met de Haagse Conventie uit 1907. In het relatief veilige Londen had men makkelijk praten. De mogelijk geachte compromisvrede heeft gevolgen voor de 'herlezing' van de oorlogsgeschiedenis, ook in andere landen. De 'Witte Brigades' (verzet) kenden meer aanhangers (en meelopers) vanaf einde 1942. Uit de gebeurtenissen in 1942 vallen ook vandaag lessen te trekken voor het goed functioneren van een democratie.
Het boek van Van Goethem bouwt verder op de baanbrekende studie (2000) van Lieven Saerens. In 2007 publiceerde Saerens De jodenjagers van de Vlaamse SS. Daarin zoomt hij in op de uitvoerders van de razzia's. zie ook Steden in Oorlog. Antwerpen 1940-1945 (2010) In 2014 volgde dan de analyse van de jodenvervolging in Brussel Onwillig Brussel. Een verhaal over jodenvervolging en verzet.
In de bronnen missen we tussen de 'Egodocumenten' de memoires van Emiel Van Coppenolle; een copie daarvan heeft Van Goethem nochtans al jaren in zijn bezit. Met name de interpretatie van Van Coppenolle over de razzia op 28 augustus 1942 is interessant: "Het ging hier nl. over de aanhouding, op bevel van de Duitsers, van enkele (sic!, LT) Israëlieten (sic bis!, LT), waartoe de Antwerpse politie was overgegaan in de nacht van 28 op 29 augustus 1942." (VAN COPPENOLLE, 138-139)
Ook de moeilijke relatie tussen politie en justitie komt bij VC uitdrukkelijk aan bod.
BUY
De ligging van de abdijen, kloosters en priorijen is gegeorefereerd tot op straatniveau, c.q. huidig perceelsniveau (decimale breedte lengtegraad). Vaak gaat het om de ligging van ruïnes (bvb. Villers-la-Ville, Aulne), restanten van complexen die een heel andere bestemming kregen (omgebouwd tot een fabriek, een kasteel, een school of een hoeve), gebouwen die geheel verdwenen zijn (bvb. de grote Sint-Michielsabdij aan de Scheldekaai te Antwerpen).
De kaart bevat VIER zogenaamde 'lagen' die naar believen samen of afzonderlijk kunnen getoond worden (klik op het icoontje links bovenaan in de grijze balk).
De eerste laag is die met boeken over de abdijen en kloosters. (marker = groen-wit boek-icoontje).
De tweede laag is die met feiten over de ligging van kloosters, uitdrijvingen van de kloosterlingen, de boedelbeschrijving, de verkopen als 'nationale goederen', etcetera. (marker = witte ster op groen cirkeltje) Alle vernoemde feiten hebben in onze database een of meerdere bibliografische referenties tot op pagina-niveau.
De derde laag bevat de bibliografische referenties van boeken die we niet (meer) aanbieden. (marker = rood-wit boek-icoontje)
De vierde laag toont u waar de twaalf Statenabdijen van Brabant lagen. (marker = kruis) Zij waren de dominante grootgrondbezitters (hun domeinen omvatten duizenden hectaren) en hadden daardoor ook veel politieke macht.

Bouwwerf
Let wel, deze kaart is nog steeds in opbouw. Met name de kloosters en abdijen, gelegen in het huidige Waalse Gewest (waar de Maas een levensader is), zullen we in de volgende weken verwerken in de achterliggende database. Daarna zal een update over Brussel-Hoofdstad volgen.
Superrijken
Het zal duidelijk zijn dat we ons vooral richten op de materiële en economische belangen van abdijen en kloosters en dat we spirituele aspecten niet belichten. Die laatste waren o.i. een scherm waarachter met enorme opgepotte vermogens en toenemende machtsconcentraties werd gespeeld. Het is dan ook ironisch dat Jozef II mee een beweging in gang zette, die 'in fine' zijn eigen zus, Marie-Antoinette ('l'autrichienne'), en zijn schoonbroer, Louis XVI, letterlijk de kop zou kosten.
Twee kaarten uit 2005
Onze interesse voor dit thema gaat terug op onze research, uitgevoerd tussen september 2004 en maart 2005. Die kreeg zijn neerslag in het artikel 'De herschikking van het onroerend goed op het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw'zie boeknummer 20050077 , verschenen in het jaarverslag 2004 Onroerende Voorheffing (Belastingdienst voor Vlaanderen). Daarin belichtten wij toen o.m. de afschaffing van kloosters onder het bewind van keizer Jozef II en de nationalisatie van abdijen en kloosters tijdens de Franse Revolutie en de Franse bezetting en annexatie van de Oostenrijkse Nederlanden en het Prinsbisdom Luik.
Die beide ingrepen hebben we toen in kaart gebracht met een projectie op de fusiegemeenten van het Vlaamse Gewest met daarbij de nominatieve opsomming van de afgeschafte kloosters. Dat gebeurde met software van Arcview. De inkleuring van een kaart kon weliswaar vanuit een frequentietabel aangestuurd worden, maar voor het prepareren van een drukklare kaart in A3-formaat moest die toch nog langs een tekenprogramma passeren. Gelukkig konden we daarvoor een beroep doen op de dienst AEGIS van de intercommunale CIPAL. Beide kaarten kunt u zichtbaar maken door hier te klikken. Dit terzijde.
De bronnen
Oriënterende gesprekken met archivarissen van Grimbergen, Affligem en Postel.
Oriënterende bezoeken aan enkele Waalse abdijen. Aankoop, consultatie en verwerking van de 23 delen van het befaamde 'Monasticon belge', met focus op de data over afschaffing (voor een aanzienlijk aantal abdijen stelden we merkwaardige lacunes vast). Overzichtswerken over religieuze orden. Overzichten per gewest, provincie, streek. Lokale geschiedenis. Bibliografische werken. Overzichten van (al dan niet beschermd) onroerend erfgoed: bijvoorbeeld de reeksen 'Inventaris van het Cultuurbezit' en 'Le patrimoine monumental de la Belgique'. Monografieën over abdijen en kloosters. Encyclopedische werken. Studies over de regeerperiode van Jozef II (en in mindere mate die van Maria-Theresia). Studies over de Franse Revolutie, het Frans Bewind in onze 'départements' en over de niet te omzeilen figuur van Napoléon Bonaparte (met nadruk op zijn juridische en administratieve hervormingen). Enkele specifieke studies over de verkoop van nationale goederen (op één hand te tellen). Inventarissen van het Algemeen Rijksarchief aangaande afgeschafte kloosters en abdijen, hun bewaarde archieven/bibliotheken en de affiches van de verkopen.
Zwartgoed
De kloostergebouwen en gronden, 'nationale goederen' geworden, werden openbaar verkocht, pakweg in de periode 1787-1800. In het katholieke Vlaanderen fluisterden de mensen toen over 'zwartgoed', een woord om aan te duiden dat de onroerende goederen onrechtmatig geconfisceerd en verworven waren. Het bleef overigens een heet hangijzer en een taboe-onderwerp in de Belgische historiografie. Want, was de aankoop van zulk 'zwartgoed' geen vorm van collaboratie met de anti-kerkelijke Franse bezetter geweest? Was de religie, ja zelfs het geloof in God, niet onherstelbaar beschadigd? Was het allemaal geen uiting van de botsing tussen Kerk en Staat, uitgelokt door de wat naïeve Jean-Jacques Rousseau en de perfide Voltaire, en vorm gegeven door een verrader uit eigen katholieke rangen, met name Talleyrand? En was het Concordaat van 1801 tussen Napoleon en het Vatikaan geen valse 'entente', het aanvaarden van smeergeld door de gezalfde Paus hemzelve? Was een pastoor, die betaald werd uit de staatskas, wel een echte zieleherder of eerder een ambtenaar die zich plooide naar de hand waaruit hij een aalmoes ontving? En wat was een bisschop anders dan een gekostumeerde vazal van de nieuwe rijken, zij die spuwden op het volk?
Een kort essay
Waar kwam die gekke Hollander, die Willem, plots vandaan? Opnieuw een koning ergens in een verre stad? Wat kon die keeskop voor ons landeke anders betekenen dan nieuwe belastingen en nog meer combines tussen Brussel, Londen, Parijs en Amsterdam? Hoe kon dat nu, ne protestant, waarvan niemand wist dat hij bestond?
En wie zou er voor de armen zorgen die vroeger al eens een penning of een brood kregen aan de halfgeopende zware deuren van kloosters en abdijen? Kon een burgerlijke liberale staat, gedomineerd door de grootgrondbezitters en de adel, met een nieuwe koning op de koop toe, misschien een antwoord verzinnen op de vraag naar brood en bier? Hoe moest het nu verder met het onderwijs, die uitvinding om jongeren net dom genoeg te houden om de lastige vragen over de verdeling van macht en rijkdom niet te laten opborrelen in hun hersenmassa? En ja, van massa gesproken, hoe hield je die in bedwang, verstoken van licht en 'Verlichting', nauwelijks in staat te overleven, als beesten, altijd bereid om rel te schoppen in dienst van de hoogstbiedende of de meest belovende agitator, buigend voor de baron en even later, laveloos aan de toog, scheldend op de patrons en de huisbazen en op de baron en zijn stoefende 'madam', vergetend dat enkele straten verderop tien kinderen en een veel te vlug oud geworden wijf op zijn loonzakje zitten wachten in een krocht, kijkend in de grote holle ogen van het meisje achter de tapkast, zij die alles begrijpt zelfs als je stevig in haar billen knijpt, zij die na zijn negentiende jenever de godin Diana wordt, die de jacht voor open verklaart, ware het niet dat noch zij, noch hij een geweer bezat, anders zou het hoge volk eens wat meemaken ... ?










Ik ben een gelukkig mens met vrienden die nadenken !
Is het een gedachte die u aanspreekt ?


Maar erger: in zo'n gevallen is er vaak een verdoken terugstroom van gelden naar de individuele opdrachtgevers. Dat zal het parket moeten uitzoeken.






In 2014 ontrafelde Wilfried Dewachter in 'De trukendoos van de Belgische particratie' het systeem dat de democratie neutraliseert. ga naar het boek

Als het mechanisme nog niet duidelijk zou zijn:
Vleespot nr 1 = de partijkas, door de Staat gespijsd via de wet op de partijfinanciering;
Vleespot nr 2 = de Staat.
In 2019 hebben we een oplossing naar voor geschoven
En vergeten we niet dat de oligarchie in de politiek zijn spiegelbeeld kent in de media. Wat wij daarover denken, vindt u hier.


Nu gaat hij cumuleren, iets wat hij altijd anderen heeft verweten.
In 'De Afspraak' (VRT) werd hij door Isabel Albers op de rooster gelegd.
Calvo had nauwelijks weerwerk. Het bleef bij wat gebazel. Schaamte is er blijkbaar niet.




Aantal bladzijden: 503
Prijs: € 34.99





zie wat men met Belfius en FPIM van plan was (is)
